sobota 8. listopadu 2008

S iPhonem do zahraničí

Něco o cestování s iPhonem do zahraničí, hlavně o data roamingu.

Telefonování je ok. Stačí mít povolený roaming, iPhone se přihlásí se do sítě a dá se volat.
Pokud nenastane problém, o kterém jsem psal zde - ale ten je vyřešený s příchodem firmwaru 2.1, s tím už by se nikdo neměl setkat.

Zajímavější jdou datové přenosy alias připojení na Internet.
Hlavně jde o to, kolik budou stát. A hlavně na co si dát pozor a neplatit zbytečně.
Problém je v tom, že iPhone se připojuje na Internet skoro pořád. Preferuje samozřejmě WiFi připojení, ale pokud není, připojí se bez ptaní přes GSM síť (podrobněji o tom zde). Proto nikoho asi ani nenapadne používat iPhone bez paušálního tarifu na data. Jenže paušál platí jen v tuzemsku a ne v zahraničí. Tam se účtuje podle množství přenesených dat a může to vyjít na pěkný balík.

První otázka před odjezdem do zahraničí tedy je - jak zablokovat přenos dat při roamingu?

To je naštěstí velmi snadné - stačí v menu Settings / General / Network nastavit Data Roaming na OFF. V zahraničí se pak iPhone bude připojovat k Internetu jen přes WiFi, přes GSM síť ne.

Další důležitá věc je - když už Data Roaming funguje, kolik by vlastně stál? Nebyl by náhodou použitelný?

Odpovědět na tuto otázku znamená především zjistit u operátora, kolik jeho data roaming v zahraničí stojí. A zjistit to opravdu dokonale, protože ceníky na webu opravdu nemusí obsahovat všechny informace. Nebo ne pohromadě na jednom místě. Alespoň já jsem je nenašel a byl jsem pak nemile překvapený.

Příklad pro T-Mobile, tarif Twist Standard:
Na stránkách operátora se lze dočíst, že od 1. 7. 2008 se cena za datový přenos v zemích EU rovná základní ceně za datový přenos v tuzemsku což je 6 halířů za přenesený KB (bez DPH).
Na kolik tedy vyjde jedna fotka z dovolené poslaná e-mailem?
  • fotka z iPhonu má průměrnou velikost 600KB
  • iPhone ji před odesláním mailem zmenší na cca 150KB
Mělo by to tedy stát 150 x 0.06 = 9Kč, plus nějaký text v mailu, řekněme celkem 10Kč. Poslat mail s fotkou by tedy mělo být levnější než poslat MMS (ta stojí 16.66Kč).
Hezké, že? Tak kde je ten zakopaný pes?
V tom, že informace o ceně na stránkách operátora nejsou kompletní. Není tam napsáno, že nejmenší účtovatelná jednotka je 100KB, tj. 6Kč. Odešlete 150KB fotku a odečte se vám z kreditu poplatek ze 200KB. Podíváte se, jestli vám nepřišel nový mail (nepřišel, takže se přenese tak 2KB dat, teoreticky 12 halířů) a strhne se vám 6Kč. To je hodně nepříjemné. Hlavně v tom, že se množství přenesených dat počítá vždy v rámci jednoho GPRS spojení a bohužel nemáte pod kontrolou, kdy iPhone GPRS spojení naváže a kdy ho ukončí.
V praxi tedy stojí data roaming s tarifem Twist o hodně víc, než člověk čeká na základě množství přenesených dat, které ukazují čítače v telefonu. Protože informaci o nejmenší účtovatelné jednotce se jeden dozví jen dotazem u operátora, ne z ceníku na webu.

Je tedy data roaming v zahraničí pro normálního člověka použitelný?
Já myslím, že ano, třeba k tomu e-mailu. Chce to ale dát si pozor na pár věcí, především se vyvarovat častých přenosů malého množství dat:
  • zjistit si cenu a způsob účtování pro konkrétní zemi a svůj tarif, ověřit dotazem u operátora
  • před odjezdem Data Roaming vypnout
  • zapínat Data Roaming jen na dobu, kdy chci mít přístup na net. Dávat pozor na to, aby nezůstal omylem zapnutý.
  • nedívat se příliš často, jestli mi náhodou nepřišel nový mail, radši vždy spojit dohromady stáhnutí nových mailů s odesláním napsaných mailů s fotkami
  • vypnout automatickou synchronizaci přes MobileMe (push/fetch) - Settings, Fetch New Data, Push na OFF, Fetch na Manually (preventivní opatření - kdyby byla povolená a zůstal omylem přes noc povolený Data Roaming, tak se nedoplatíte)
Jak jsou na tom Vodafone a O2 s data roamingem nevím, docela by mě zajímala něčí zkušenost.

Žádné komentáře: