pátek 7. srpna 2009

Hlasové ovládání (Voice Control) iPhone 3GS

Další z nových funkcí iPhone 3GS je ovládání hlasem (Voice Control). Stejně nazvanou funkci má celá řada telefonů už léta. Fungovalo to víceméně na tom principu, že vlastník telefonu namluvil příkazy svým hlasem a telefon je pak dokázal rozeznat. Například ke kontaktu "Jaroslav Novotný" namluvit slovo "jarda" a telefon pak po vyslovení tohoto slova vytočil číslo z kontaktu. Ale mohlo to být jakékoliv jiné slovo (třeba "instalatér"), telefonu to bylo jedno, jen porovnával vyslovené slovo se záznamem. Když to slovo vyslovil někdo jiný svým hlasem, tak to pochopitelně nefungovalo.
Apple na to šel trochu jinak. Usoudil, že nutit vlastníka telefonu, aby nahrával vlastní příkazy nebo nedejbože něco konfiguroval, je nemístné obtěžování. Telefon prostě musí rozumět tomu, co se mu řekne a basta.
iPhone 3GS proto umí rozeznávat přirozenou řeč. Tedy konkrétně je schopný rozpoznat určitá slova a spojení a patřičně reagovat, v případě potřeby se i zeptat.
Příklad toho, jak to funguje:
  • já: aktivuji funkci ovládání hlasem
  • telefon: pípne (jako že poslouchá)
  • já: "vytoč Jardu Novotného"
  • telefon: řekne "má více čísel - mobil, domů, práce"
  • já: "mobil"
  • telefon: "vytáčím Jarda Novotný mobil"
Tak to byla ta dobrá zpráva na začátek a teď ta špatná: iPhone nerozumí česky. Takže všechna komunikace je v angličtině. Místo "vytoč Jardu Novotného" musíte říct "Call Jarda Novotný", ale pozor - musíte to vyslovit tak, jak by to přečetl Angličan co neumí česky!

Jak konkrétně ovládání hlasem funguje:

Napřed funkci aktivujete (dlouhým podržením tlačítka Home na telefonu nebo dlouhým podržením tlačítka na handsfree) - telefon pípne a očekává pokyn. Současně se objeví modrá obrazovka, na které se ukazují slova, která můžete použít.

Hlasem jdou ovládat dvě funkce:

Vytáčení čísel:

Napřed slovo call nebo dial a poté
  • přímo nadiktovat číslo (two, five, one, six, ...)
  • říct jméno kontaktu
Když zadání není jednoznačné (např. řeknete "Jana" a máte 5 kontaktů s tímto křestním jménem), telefon to oznámí a požádá o upřesnění.
O upřesnění požádá i v případě, že u zvoleného kontaktu je víc telefonních čísel.
Na konec telefon ještě příkaz zopakuje. V tuhle chvíli máte ještě možnost to zrušit slovem "cancel".

Přehrávání hudby:

Ovládá se slovy play, play music, pause, next song a previous song.
Trochu složitější je požádat o přehrání konkrétního alba, interpreta nebo playlistu:
  • play album jméno_alba
  • play artist jméno_zpěváka
  • play playlist jméno_playlistu
Plus zřejmě různé varianty play song by jméno_zpěváka apod.
Bohužel je tady stejný problém jako u vytáčení. Neumí to česky. Takže play artist beatles dopadne podle očekávání, play artist jaromír nohavica už moc ne (ale zkuste si to, uvidíte že nejste bez šance).
Můžete se dozvědět i co právě posloucháte dotazem "whats playing", "what song is this", "who sings this song", odpoví to něco ve stylu "now playing something by Beatles".

K čemu ovládání hlasem je? Je to užitečná věc nebo jen hračka?
Hlavní využití to podle mě najde ve spojení s handsfree, třeba při jízdě autem nebo při poslouchání hudby na sluchátka s telefonem někde hluboko v kapse.
Anglicky to funguje překvapivě dobře, doufejme ale, že někdy Apple naučí iPhone i česky.

Tip na konec: pokud vás zajímá, jak správně anglicky přečíst česká jména v kontaktech a české názvy písniček tak, aby jim iPhone rozuměl, zapněte si v iPhonu funkci VoiceOver. Pak bude iPhone vše, co ukáže na displeji, také číst. Najdete ji v Settings / General / Accessibility. Ale pozor - na vlastní nebezpečí, ovládání telefonu se pak trochu změní a bude vám asi (tak jako mně) chvíli trvat, než přijdete na to, jak VoiceOver zase vypnout.

Odkazy:
Pokud jste dočetli až sem, co zkusit ještě: iPhone 3GS, první dojmy

1 komentář:

Tom Veselý řekl(a)...

Přijde mi celkem šílené, že tak starý telefon měl tak pokročilou funkci. 3GS jsem nikdy neměl, ale měl jsem iPhone 4 a s tím moje závislost na iPhonech začala. Jiný telefon bych už asi ani nechtěl. V současné době mám XS a až si budu vybírat další, určitě to bude zase iPhone.