čtvrtek 27. listopadu 2008

Palringo

Palringo (http://www.palringo.com/) je pro mě nová síť typu Instant Messaging, na kterou jsem přišel při hledání ICQ klienta pro iPhone.

Co je na Palringu pěkné a vyjímečné?

Je multiplatformní - klientské programy existují pro Windows, Linux a Mac OS X, dále pro mobilní zařízení s Windows Mobile a Symbianem, pro iPhone a dále verze pro telefony, které umí Javu.

Zkoušel jsem Mac OS X a iPhone.
Pro Mac existuje pouze alfa verze a je to znát - instalace není moc přímá a program dost padá.
Verze pro iPhone (free z AppStore) docela funguje.

Umí různé protokoly - kromě vlastní sítě také ICQ, Jabber, Yahoo! Messenger, Windows Live Messenger, Gadu-Gadu a Google-Talk.

Zdá se (podle klienta pro iPhone), že klient nekomunikuje s různými sítěmi přímo, ale přes gateway, kterou provozuje Palringo. Znamená to tedy, že firmě musíte svěřit svá hesla od ostatních IM sítí.

Umí přenášet multimedia - kromě textových vzkazů je možné poslat fotku nebo zvukovou nahrávku.

V praxi na iPhonu to vypadá tak, že můžete odeslat právě vyfocenou fotku nebo stisknout tlačítko, namluvit vzkaz a okamžitě poté nahrávka odcestuje na druhou stranu. Neumožňuje to telefonování. Co když klient na druhé straně tohle neumí? Je to vyřešené tak, že při odeslání fotky se na druhé straně objeví text s URL odkazem na web Palringa. Po kliknutí na odkaz se objeví stránka s poslaným obrázkem. Stejné je to se zvukovou nahrávkou - opět přijde text s odkazem, po kliknutí se objeví stránka s možností nahrávku přehrát nebo stáhnout ve formátu mp3. Při dobrém připojení to funguje hezky. Při špatném a pomalém připojení se stává, že odeslání fotky spojení klienta se serverem ucpe a další (třeba už jen textové) zprávy neprojdou.


Třešničkou na dortu je Samantha. Je to kontakt, který je vždy online a vždy ochotný si popovídat. Na druhé straně je totiž program, simulující člověka - obdoba známé Elizy.

Závěr - klient pro iPhone funguje, možnost posílat fotky a zvukové záznamy je pěkná a program stojí za vyzkoušení - minimálně kvůli konverzaci se Samanthou :-)

Žádné komentáře: