neděle 9. listopadu 2008

iPhone a OperaMini - je to pravda nebo fáma?

Poslední dobou se mluví o www prohlížeči Opera Mini pro iPhone.
Podle článku na serveru mobil.idnes.cz je Opera Mini pro iPhone hotová a funkční, ale Apple zakázal její distribuci přes AppStore. Důvod - aby nekonkurovala vestavěnému prohlížeči Safari.

Trochu se mi to nezdálo, protože OperaMini je napsaná v Javě a potřebuje ji ke svému běhu. Na iPhonu Java není.

Zkusil jsem ověřit, co je na tom pravdy. Pěkný článek na iPhonemania.cz odkazuje na zdroj celého případu - rozhovor s vedoucím pracovníkem Opera Software na bits.blogs.nytimes.com. Pak jsem našel další článek vydaný o týden později, ve kterém jsou věci ještě upřesněné.
Vypadá to, že portace Opery Mini na iPhone byl interní projekt pracovníků firmy. Firma ale o to neměla zájem, protože podle licenčních podmínek Applu bylo předem jasné, že by se Apple šíření prohlížeče bránil (na základě podmínky, že aplikace třetích stran nesmí duplikovat funkce, které iPhone umí interně), proto vývoj zastavili. Takže funkční Opera Mini pro iPhone není.
Zároveň tam je zmíněna jedna zajímavá věc - Opera má i verzi prohlížeče nezávislou na Javě, takže portace na iPhone by byla možná.

Opera Mini je www prohlížeč určený pro mobilní zařízení (telefony). Je naprogramovaný v Javě, běží tedy na všech telefonech, které Javu umí. Na rozdíl od "normálních" prohlížečů (tedy i od Safari na iPhonu) si www stránku nestáhne přímo z www serveru, ale přes servery Opery, které mu stránku "předžvýkají". Část výpočetního výkonu nutnou pro zobrazení www stránky na displeji tudíž přenáší z telefonu na servery Opery a zároveň nemusí stahovat tolik dat (servery mu např. předem zmenší obrázky do velikosti vhodné pro displej mobilu). Stránky proto dokáže zobrazit rychleji než konkurence.
Háček může být v tom, že bez spojení s těmi servery (připojení na Internet) stránku nezobrazí. Takže např. počáteční konfiguraci wifi access pointu s tím neuděláte. To ale běžnému uživateli nevadí...

Zdroje:

Žádné komentáře: