pátek 26. září 2008

Zklamání jménem hi5.com


Dostal jsem mail, že ten a ten by mě rád viděl a zve mě proto na web hi5.com.
Docela jsem zíral: tak dlouho jsme se neviděli a teď si na mě vzpoměl. Co tak najednou? A co je to www.hi5.com?
hi5 | Your Friends | Your World
Poznávejte nové lidi a buďte v kontaktu se svými přáteli
Seznamte se s lidmi ze všech koutů světa
Sdílejte vše, co je pro vás důležité
Vyjádřete svoji osobnost
Registrace je snadná a rychlá
Aha, to bude nějaká sociální síť. Tak se na to kouknu, proč ne. Stejně je to fajn, že si vzpoměl. Klik klik. Co chtějí na registraci? Jméno, e-mail, heslo, pohlaví a datum narození, hm, potvrzovací mail, jasně. A co je tohle?



Najděte své přátele na webu hi5 - aha, najít přátele, kteří jsou tu už zaregistrovaní, asi se dají hledat podle e-mailové adresy... ale proč ta adresa může být jen z Centrum.cz nebo Gmail.cz? A proč je tu kolonka na heslo? A pod tím "nebo najděte své přátele podle e-mailových adres".
Zmaten na to klikám a objeví se:
Podle tohoto formuláře ale nikoho na hi5.com nehledám, to má sloužit k tomu, abych další lidi na hi5.com pozval. Klikám na "nebo klepněte sem a pozvěte přátele ze svého adresáře" a objeví se předchozí formulář na zadání e-mailu a hesla.

Dochází mi to:
Chtějí po mě mé heslo k mému e-mailu na Centrum.cz. Když jim ho dám, tak si načtou seznam lidí, se kterými si dopisuji nebo spíš se kterými jsem si kdy dopisoval a pošlou jim pozvánky na hi5.com.


Zkusil jsem kontaktovat jednoho z těch, od kterých jsem dostal pozvánku:

To se mi ale vůbec nelíbí. A nelíbí se mi ani, že celé je to avizováno jako "Najděte své přátele na hi5.com" a ne "Pozvěte své přátele...". Je to matoucí. Hodně matoucí. Možná i záměrně. Možná, že hlavním cílem je pouze nalákat do systému co nejvíce lidí.
Tipoval bych, že velká část těch, kteří se registrují, zadá do systému své heslo od Gmailu nebo Hotmailu a netuší vůbec proč. Výsledkem je rozesílání dalších pozvánek velkému množství lidí, kteří udělají to samé. Taková pyramida. Většina lidí se prokliká dovnitř, zjistí, že tam nic moc zajímavého není a zapomenou na to. Ale zůstanou v systému zaregistrovaní. A pozvánky na jejich mailové kontakty už byly rozeslány. A uživatelů přibývá a přibývá a provozovatel systému má argument při nabízení systému pro inzerci.

Co myslíte, že uvidíte, když klinete na odkaz? Napovím: připravte si předem své heslo od e-mailu...

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Taky mi to přišlo, hazim na to bobek.

Anonymní řekl(a)...

Zdravim..Taky se mi objevily neodeslané pozvánky ale na facebooku !Uplne cizi lide me zvou a pritom netuší,že se něco posílá.

V.H. řekl(a)...

Facebook jsem na rozdíl od Hi5.com začal používat. A taky jsem tam dostal pozvánku od člověka, který o tom nevěděl, jen zmateně něco naklikal... Ale Facebook mi přijde použitelný, ty zvací nástroje nejsou tak vlezlé jako na hi5.com, kde se jim prakticky nejde vyhnout :-(

Anonymní řekl(a)...

Kdosi z mých mailových adres mě kdysi pozval na Hi5, zeregistrovala jsem se a jsem zaregistrovaná dosud, i když tento web již nenavštěvuji.Proč? Obsahuje sice velké množství docela atraktivních aplikací, ale to je asi důvod, proč lidé mezi sebou téměr slovně nekomunikují a soustřeďují se převážně na kopírování obrázků z místní široké nabídky, nebo hraní her. A také stálé přeposílání všelijakých řetězovek nebo sv.Tereziček mě docela otrávilo. Jsem teď na Netlogu, který nenabízí ani desetinu aplikací jako Hi5 a proto spolu převážně komunikujeme slovně a tak by to asi mělo být. Prostě, více se mi tam líbí. V žádném případě tam nejsou vnucování další cizí lidé, sama si vyberu, když se mi líbí něčí profil a tohoto člověka vyzvu k přátelství. Buď přijme, nebo nepřijme a tak by to také mělo být- naprostá volnost volby.

Anonymní řekl(a)...

Taky mi to ted prislo, jeste ze jsem se nezaregistrovala , uff!! A nedala heslo ! Uff!! Jeste to by me chybelo, otravovat vsechny s kym jsem si kdy psala :-(
AA - jako Andrea Anonymní :-))