úterý 2. prosince 2008

Linux na iPhonu


Po netu se šíří zpráva o úspěšném spuštění Linuxového kernelu 2.6 na iPhonu. Znamená to, že jde na iPhonu spustit alternativní operační systém a používat iPhone s ním?

Odpověď je ano a ne. Alternativní operační systém je možné na iPhonu spustit. Používat iPhone s Linuxem jako telefon/pda možné není. Zatím.

Současný stav je možné vidět na videozáznamu: iPhone je restartován, po restartu je vybrán boot Linuxu, ten naběhne a je možné se přihlásit do příkazové řádky. iPhone se ovládá přes klávesnici připojenou zřejmě přes USB port. To je vše.

Je to samozřejmě velký úspěch linuxových nadšenců, kteří portaci Linuxu na iPhone provedli a je za tím hodně práce. Ale k tomu, aby byl iPhone s Linuxem použitelný stejně jako s operačním systémem od Applu, je ještě dlouhá cesta. Potřebné jsou
  • ovladače pro hardware - dotykový displej, zvuk, akcelerometr, GSM část, wifi rozhraní
  • grafické uživatelské rozhraní
  • aplikace
Je málo pravděpodobné, že by Apple vývojářům vše usnadnil zveřejněním technických specifikací iPhonu. Napsání ovladačů bude asi docela problém.
Pokud jde o grafická uživatelská rozhraní nad Linuxem, existuje jich několik. Osobně si myslím, že největší šanci má projekt Android, za kterým stojí Google a který má proto šanci, že bude portován na hodně platforem a že se do jeho vývoje zapojí nejvíc nezávislých programátorů a firem.

Takže - spuštění kernelu Linuxu na iPhonu sice není momentálně z hlediska vlastníka iPhonu žádným přínosem, je to ale rozhodně dobrý začátek.

Odkazy:

Žádné komentáře: