pátek 5. prosince 2008

DVD regiony a Mac OS X

DVD regiony jsou nepříjemnost, kterou si na nás vymysleli vydavatelé filmových DVD. Svět rozdělili na šest regionů. DVD zakoupené v jednom regionu (například v USA) nejde kvůli nim přehrát v přehrávači zakoupeném v jiném regionu (například u nás v Evropě).

Proč? Protože producenti filmů chtějí získat co nejvíc peněz. Divák nesmí mít na výběr, jestli se půjde na film podívat do kina nebo si ho koupí na DVD. Správný konzument musí jít do kina a současně si koupit DVD.
Jak toho docílí? Nový film napřed uvedou v kinech. A teprve po nějaké době, když už na něj skoro nikdo nechodí, tak ho vydají na DVD. DVD se proto podle jejich logiky nesmí prodávat v době, kdy film běží v kinech.

Zdánlivě jim v tom nic nebrání a nemusí zavádět žádné regiony.
Ale je tu jeden háček: filmy z Hollywoodu se tradičně dostávají do kin v Evropě o něco později než v Americe. A v době premiéry filmu u nás jsou již v USA DVD s tím samým filmem k dostání v obchodech. Kdyby si je divák z Evropy mohl koupit, mohl by se rozhodnout, že mu bude stačit podívat se na ně doma a už si nekoupit vstupenku do multikina s výhodným rodinným balením předraženého popcornu a cocacoly.
Další nebezpečí je v tom, že ceny téhož filmu na DVD by se nemohly v USA v Evropě od sebe moc lišit, jinak by hrozilo, že si dvd nějací chytráci budou objednávat ze zámoří a obchodníci přijdou o zisk...
Kvůli tomu si na nás vymysleli DVD regiony.
Mapka rozdělení světa na regiony je k mání třeba na Wikipedii.

DVD vyráběná u nás v Evropě mají na sobě zakódovaný region 2.
DVD přehrávače vyráběné v Evropě byly od výrobce nastavené tak, že přehrávaly jen DVD s regionem 2 a žádné jiné.
Jelikož se ale od jisté doby DVD přehrávače pro celý svět vyrábějí v Číně, je to zařízené tak, že ten, kdo si přehrávač koupí, si může nastavit region sám. Může to i později změnit, ale pozor - může tak udělat obvykle jen pětkrát, víckrát už ne.

S DVD mechanikami do počítačů je to to samé.
Ideální by bylo sehnat mechaniku, která regiony ignoruje, jsou ale různé finty jak omezení na regiony obejít jinak.

Když se do Macintoshe dá prvně filmové DVD, spustí se automaticky DVD Player a nabídne nastavení regionu mechaniky tak, aby odpovídalo vloženému disku - v našem případě na region 2.

Když tam pak dáte DVD z jiného regionu (třeba koupené přes Amazon.com, tedy s regionem 1), objeví se to samé menu znovu, tentokrát ale s upozorněním, že už to můžete udělat jen 4x:

Ťuknete-li na Cancel, tak Mac vysune DVD z mechaniky a nazdar.

Vypadá to zdánlivě neřešitelně, ale je tu jedna klička: to menu a vystrkování "nevhodného" dvd z mechaniky dělá DVD Player. Mechanice samotné je to jedno. Sice sdělí DVD Playeru svůj region a region disku, ale dál to neřeší a přehraje jakýkoliv disk. Proto stačí
  1. nastavit Macintosh tak, aby nespouštěl DVD Player při vložení disku
  2. pro přehrání disku použít jiný program, než DVD Player
Zrušit automatické spouštění DVD Playeru při vložení disku je jednoduché - System Preferences, CDs & DVDs a u When you insert a video DVD zvolit Ignore:

Pro přehrání disku je možné použít výborný a free program VLC Media Player (viz www.videolan.org).

Pak už stačí vložit DVD do mechaniky, spustit VLC a v něm Soubor - Otevřít disk


a pohodlně se usadit a vychutnávat si film.


Nebo si pomocí Handbrake z dvd udělat kopii pro iPhone....

Poznámka: popsané funguje na iMacu 24 s Mac OS X 10.5.5 Leopard a VLC 0.9.6

Žádné komentáře: