neděle 23. října 2011

iOS 5 - AirPlay Mirroring (Zrcadlení)

AirPlay Mirroring (česky Zrcadlení) je jedna z nových věcí v iOS 5. Co dělá? Jednoduše - na obrazovce televize vidíte přesně to, co na displeji iPhonu, jako kdybyste si televizi připojili k iPhonu HDMI kabelem. Ale AirPlay Zrcadlení funguje přes Wi-Fi.
To je dobrá zpráva.
Teď ta horší: AirPlay Zrcadlení umí jen iPhone 4S a iPad 2. A k televizi musíte mít připojenou krabičku Apple TV 2.

Jak má Apple ve zvyku, nějaké menu s možností zapnout AirPlay a Zrcadlení se objeví jen v situaci, kdy má smysl. Tedy když máte iPad 2 nebo iPhone 4S a připojíte ho do Wi-Fi sítě s Apple TV. Pak uvidíte tohle:


Stačí zvolit Apple TV jako displej, zapnout Zrcadlení a rozjede se to:


Funguje to. Na televizi vidíte to, co na displeji. Bez ohledu na spuštěnou aplikaci. Funguje otáčení displeje. Přenáší se i zvuk.
Za chvíli si všimnete, že obraz na televizi má trochu zpoždění. Na horním obrázku je to vidět - na televizi je angry bird ještě ve vzduchu, na displeji už narazil do klece. Spodní obrázek, kde běží stopky, ukazuje, že zpoždění je cca jedna až dvě desetiny vteřiny:


Proti streamování videa přes AirPlay v iOS 4 srazil Apple zpoždění obrazu z jedné až dvou vteřin na jednu až dvě desetiny vteřiny, což je znatelný rozdíl. Možná právě v tom je důvod toho, že Zrcadlení umí jen iPhone 4S a iPad 2 - mají výkonnější procesor a rychlejsí Wi-Fi, než starší zařízení.
Vadí zpoždění něčemu?
Je kritické hlavně při hraní her, ve kterých se iPhone používá jako ovladač (ovládání nakláněním) a hráč sleduje ne displej iPhone, ale obraz na televizi. Hodně bude záležet na náročnosti konkrétní hry. Zhodnocení ale ponechám zkušeným hráčům :-)

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Dobry den, vcera jsem si koupila Apple TV. Minuly tyden jsem ji mela pujcenou a vsechno slo skvele. Tentokrat,kdyz si poustim pres AirPlay filmy z IPadu, tak nemam problem, ale jakmile si pustim film z IMacu, tak se vse seka :( V cem by mohl byt problem? Router i Appel Tv uz jsem restartovala. Dekuji.

V.H. řekl(a)...

Hm, napadá mě jedině jestli nemáte iMac připojený k routeru kabelem a současně jestli nemá iMac zapnuté wifi. Pokud ano, tak bych zkusil na iMacu wifi vypnout, aby neviděl Apple TV dvěma cestami.