pátek 21. října 2011

FlightRadar24 pro iPhone

Na letišti Praha Ruzyně dělali nějakou údržbu a přistávající letadla kvůli ní asi týden přelétala přímo nad naší střechou. Využil jsem toho k otestování aplikace FlightRadar24 pro iPhone.
Aplikace v reálném čase ukazuje pohyb dopravních letadel. U každého se dozvíte základní informace - typ letadla, leteckou společnost, odkud a kam letí. Je také možné nechat si vyhledat konkrétní let.
Aplikace patří k webu www.flightradar24.com a o tom, jak funguje a kde bere data, je možné se dočíst zde. Podle autorů je v systému cca 60% letadel. Z letadel přistávajících na Ruzyni neukazuje hlavně menší turbovrtulové typy. A pochopitelně žádná vojenská.


Zajímavá funkce aplikace je režim tzv. "augmented reality", kdy namíříte iPhonu směrem k letadlu a na displeji vidíte přes kamerku telefonu obraz letadla na obloze a u něj dopsané údaje. iPhone sám pozná, kterým směrem se přes něj díváte a to díky vestavěným čidlům - lokalizaci pomocí GPS, sklonoměru a magnetickému kompasu. Celkem to funguje, pokud jste na místě s příjmem GPS signálu, s iPhonem pohybujete hodně pomalu a vyhýbáte se větším kovovým předmětům v okolí.


Malá tečka vedle šipky s popiskem je rozsvícený reflektor letadla. Mimochodem - díky této aplikaci jsem zjistil, že přistávající letadla jsou v noci vidět na 30km.

Žádné komentáře: