čtvrtek 13. října 2011

Přechod z MobileMe na iCloud

Současně s uvedením iOS verze 5 spustil Apple bezplatnou službu iCloud.com a začal nutit uživatele placené služby MobileMe, aby se do iCloudu přesunuli. Bohužel iCloud neposkytuje stejné služby, co MobileMe. Něco umí sice líp, něco má navíc, ale pár věcí schází.

Co zůstane:

Základem je to, co bylo v MobileMe asi nejužitečnější - automatická synchronizace kontaktů, kalendářů a záložek v prohlížeči mezi více zařízeními - stolními počítači s Mac OS X, iPhony, iPody, iPady a MS Windows s Outlookem.
E-mail také zůstane (naštěstí včetně adresy s @me.com), byť www rozhraní bylo oproti konkurenčním službám (především Gmailu) hodně pomalé.
Další užitečná funkce Back to My Mac je také zachována. Pro ty, co ji nepoužívají - nejde o zálohování počítače, jak by se mohlo zdát z názvu, ale o bezpečné vzdálené připojení přes Internet např. z notebooku na domácí počítač. Mezi počítači se vytvoří šifrované spojení a přes něj je pak možné spustit vzdálenou plochu nebo si připojit disky. Šikovné je, že domácí počítač nemusí být stále zapnutý. Back to My Mac umí i probuzení (wakeup) uspaného počítače. Pochopitelně musí jít o stroje s Mac OS X.

Co zůstane do půlky roku 2012 a pak se zruší:

Webhosting - vlastní www stránky vytvářené aplikací iWeb. Toho nelituji, iWeb mi přišel na výrobu složitějších stránek nepoužitelný.
iDisk - sdílený disk o velikosti 10GB - také mi nebude chybět, protože přístup na něj byl dost pomalý a nespolehlivý (z Windows až nepoužitelný). Možná to bylo jen v našich zeměpisných šířkách a v USA fungoval, ale třeba Dropbox je výrazně lepší.
Gallery - publikování fotoalb na web z iPhoto fungovalo pěkně, bude mi chybět.

Co přestalo fungovat hned:

Synchronizace některých věcí mezi počítači s Mac OS X, především:

  • konfigurací e-mailového klienta včetně účtů, automatických podpisů a pravidel pro automatické zpracování pošty
  • keychainu - databáze hesel, certifikátů apod.
  • položek v Docku
Toho je škoda, pro synchronizaci konfigurace notebooku a stolního počítače se to hodilo.

Odkazy:

Žádné komentáře: