čtvrtek 11. února 2010

Spánek podle iPhonu

iPhone má v sobě zabudovaný detektor pohybu a polohy - prostě pozná, jak je zrovna natočený. Ze začátku okouzloval tím, že sám měnil zobrazení aplikací na displeji na výšku nebo na šířku, podle toho jak jste s ním otočili. Pak se objevila hra Labyrint - neuvěřitelná věc. Ovládání her otáčením iphonu se stalo celkem běžnou věcí, ale autoři her postupně přicházejí na další a další nápady, jak šikovně to polohové čidlo využít.
Narazil jsem na zajímavou aplikaci Sleep Cycle, která také tohle čidlo využívá.
Jak to funguje:
iPhone si dáte do postele na matraci (viz obrázek), pustíte aplikaci a jdete spát.

Během spánku člověk střídá dvě fáze. V jedné spí tvrdě "jako dřevo" - leží a nehýbe se. V druhé fázi spí jen lehce a všelijak se převrací. iPhone umístěný na matraci registruje a zaznamenává její otřesy a podle toho usuzuje, ve které fázi spánku právě jste.

Dokáže pak nakreslit hezký graf o průběhu vašeho spánku, kterým se můžete (když chcete) pochlubit přátelům na Facebooku:

Ovšem hlavním účelem aplikace Sleep Cycle není jen zveřejňování toho jak spíte na Facebooku, jejím hlavním úkolem je vás šetrně a příjemně ráno probudit.
Vychází z teorie, že nejšetrnější je vzbudit člověka v té fázi spánku, ve které spí lehce. Zatímco místo násilného probuzení z fáze tvrdého spánku je lepší probudit se raději o něco dříve.
Takže:
  • nastavíte si, v kolik hodin chcete vstávat
  • aplikace celou noc monitoruje váš spánek
  • když se během 30 minut před nastaveným časem dostanete do fáze lehkého spánku, vzbudí vás příjemnou, pomalu se zesilující hudbou
  • když se do fáze lehkého spánku nedostanete, tak vás v nastavený čas přesto vzbudí, abyste nezaspali
Důležité je umístění iPhonu v posteli. Nemůže být moc daleko, aby na vaše převracení v posteli ještě zareagoval. Nemůže být moc blízko, abyste ho nezalehli nebo naopak neshodili na zem, pod polštářem se přehřívá a není slyšet, prostě chce to trochu laborování. Aplikace na to pamatuje, můžete zapnout testovací režim, ve kterém reaguje na pohyb zabzučením. Pokud nejste v posteli sami, ale s nějakou kočkou (nebo psem), nemá to pochopitelně smysl ani zkoušet.
iPhone je dobré mít celou dobu připojený na nabíječku.
Pokud nechcete mít v noci u hlavy zdroj mikrovlnného vyzařování, není nic jednoduššího, než přepnout iPhone do Airplane modu.

Je s tím docela zábava. Jednak je zajímavé zjistit, jak vlastně spíte... a osobně jsem se přistihl, že v noci při otáčení na druhý bok ještě podvědomě plácám rukou do postele, aby to iPhone na tuty zaregistroval...

1 komentář:

P. řekl(a)...

:-) Cheche..... ale tojro za takovou ptákovinu asi nedám... Nebo mám? :-)