úterý 23. února 2010

IM+ verze 3.6 - vylepšení Jabberu

Vyšel update aplikace IM+ pro iPhone na verzi 3.6. IM+ je výborný klient instant-messaging sítí, který umí celou řadu protokolů. Vylepšení je celá řada (seznam viz screenshot dole), ale mě zaujalo vylepšení Jabber klienta - možnost nastavit si prioritu a resource.
K čemu je v Jabberu priorita?
Protokol a IM síť Jabber počítá už "od přírody" s tím, že můžete být přihlášeni pod svým jménem z několika počítačů najednou. Když jste přihlášeni ze stolního domácího počítače, vyběhnete ven nakoupit a cestou se připojíte ještě z iPhonu, nic se nestane - jste připojeni pod svým id z obou dvou zařízení. Na rozdíl např. od sítě ICQ, která by po přihlášení z iPhonu váš domácí počítač prostě "vykopla".
Mimochodem - to není žádný teoretický problém, stále se setkávám s lidmi, kterým "záhadně vypadává" to "nespolehlivé" ICQ na stolním počítači a to díky tomu, že jsou současně přihlášeni přes Meebo (jinak dobrá služba) nebo něco podobného a zapoměli na to...
Takže u Jabberu se tohle stát nemůže.
Nicméně jistě vás napadá, co se stane, když jste přihlášeni ze dvou počítačů a někdo vám pošle zprávu. Kam dorazí? Na jeden z nich? Na oba? Právě tohle by se mělo teoreticky dát ovlivnit nastavením priority.
Priorita je číslo od -127 do 128 a nastavuje se v konfiguraci klienta. Platí, že pokud jste přihlášeni do sítě Jabber z více klientů, pak zprávy jsou doručovány na toho klienta, který má v konfiguraci vyšší prioritu neboli vyšší číslo. Nastavením priority si tedy můžete zvolit, na kterého klienta se mají zprávy přednostně doručovat.
Poznámka: pokud nastavíte jako prioritu záporné číslo, neměly by na klienta chodit zprávy vůbec.

Příklad:
Stolní počítač mám přes den stále zapnutý a na něm stále puštěného klienta Jabberu (v mém případě Adium). Nechci se zabývat tím, že bych ho vypínal když někam odbíhám. Současně chci, abych se mohl v takovém případě připojit z iPhonu a psát přes Jabber. Jak na to:
Na stolním počítači si v Adiu nastavím prioritu 5, na iPhonu v IM+ prioritu 10. Jakmile se připojím k Jabberu z iPhona, budou se mi zprávy doručovat na něj. Jakmile se odpojím, budou chodit opět na stolní počítač.

Co se stane, když nastavím v obou klientech stejnou prioritu? Kam přijde zpráva, kterou mi někdo pošle?
Podle wiki na www.jabber.cz v takovém případě záleží na implementaci Jabber serveru, u kterého jste se registrovali. Buď pošle zprávu na oba klienty současně nebo jen na jednoho - na toho, který se přihlásil jako poslední.

Tolik teorie a teď jak to vypadá v praxi.
Pohrál jsem si s nastavováním priority u dvou klientů připojených k Jabberu současně a zjistil toto: Zpráva poslaná na moje JID přijde na toho klienta, který komunikoval naposled. Bez ohledu na nastavenou prioritu.
Nečekaný, trochu překvapivý výsledek, ze kterého plyne, že priority jsou mi zatím k ničemu. Nicméně netvrdím, že vůbec nefungují - pravděpodobně je to pouze záležitost implementace Jabber serveru, který používám (jabberd2) - a časem se to možná změní.
Zatím to dávám k ledu.

Ještě dodatky:

1) přehled novinek v updatu IM+ 3.6



2. default hodnoty priorit v některých klientů:
Adium: 1, IM+: 5, Facebook: 0, Miranda: 5

Žádné komentáře: