čtvrtek 23. října 2008

Kopírování audio cd v Mac OS X

Chtěl jsem si na Macintoshi okopírovat audio cédéčko, ale ne převést na mp3, okopírovat 1:1, aby šlo přehávat v klasickém cd přehrávači. Myslel jsem, že to bude jednoduché, ale nebylo :-(

Napřed jsem zkusil prostředky samotného systému. V Disk Utility jsem udělal obraz disku, pak ho vypálil - a získal datové cd se soubory, které v cd přehrávači nehraje, ale jen divně praská.
Po chvíli pátrání na netu jsem zjistil, že by se v Disk Utility mělo ještě zaškrtnout, aby z obrazu disku udělala audio cd. Ale nenašel jsem kde a nenajdu - ve starších verzích systému to bylo, v poslední verzi - v Leopardovi - ale takhle možnost už není. Což je teda vylepšení...

Další možnost by byla použít iTunes. Napřed načíst CD do knihovny a pak vypálit playlist jako audio cd. Mohl bych nastavit iTunes, aby CD při načítání převedly ne do .mp3, ale do nějakého bezeztrátového formátu, aby nedošlo při kopírování ke zhoršení kvality nahrávky.
To by šlo. Ale je to dost komplikované.

Pak jsem našel prográmek LiquidCD. Je free a vypadá, že audio CD kopírovat umí. Ne úplně přímočaře, takže si to radši poznamenávám:
  • Napřed se v něm klikne na tlačíko Kopírovat.
  • Pak se vybere "Kopírovat CD".
  • Do mechaniky se strčí cédéčko, v programu se objeví název mechaniky:
A teď by člověk čekal, že má stisknout tlačítko Vypálit, ale kdepak. Chce to z menu "Disk" vybrat nabídko "Kopírovat a vypálit".
Pak si to udělá (někde) na disku obraz CD a objeví se další menu:

Chce to tlačítkem Vysunout vysunout originál, vložit prázdné CD a kliknout na Vypálit. No a pak to pálí:
Radost z úspěchu vystřídalo ale za chvíli zklamání: další dvě cd to zkopírovat odmítlo, prý že není dost místa na prázdném cd.

Vypadá to, že některá audio cd obsahují víc, než 700MB dat. Prázdná média na 800MB se dají koupit, ale LiquidCD je z nějakého důvodu nedetekuje jako 800MB, ale jako 700MB a odmítne na ně udělat kopii, že na něm není dost místa...

Takže zatím stále hledám nějaký jiný způsob. Pokud možno zadarmo, kupovat soft na kopírování cd se mi nechce...

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Nevím, nevím. Ale vypálit Audio CD jako Audio CD je podle mě triviální věc. Prostě si v Preferencích iTunes dočasně zapneš volbu importu do AIFF. Anebo si klidně nech volbu importu do MP3 a poté co budeš pálit Audio CD, Mac se tě zeptá jestli má vypálit Audio CD, MP3 CD nebo Data CD. Samozřejmě si vybereš Audio CD. Myslím, že jednodušeji už to nejde :-)

V.H. řekl(a)...

Asi mi opravdu nezbude, než ta velká cd kopírovat přes iTunes a AIFF, na nic lepšího jsem zatím nepřišel.
Škoda, že DiskUtility v Leopardovi už audio cd neumí.

V.H. řekl(a)...

V prosinci 2008 vyšla verze 2.0 programu LiquidCD, ve které je opravena chyba, kvůli které nešly kopírovat CD větší než 700MB - hurá!