čtvrtek 9. října 2008

Vytáhnout ze zdi?

"Federální úřady mají možnost kdykoliv bez vašeho vědomí aktivovat mikrofon ve vašem mobilním telefonu a tím odposlouchávat vaše rozhovory. Podle expertů je jedinou 100% ochranou vyjmutí baterie z telefonu".
Něco takového je možné zaslechnout ve filmu Oko dravce, což je další z filmů na téma "velký bratr naslouchá a ví o tobě všechno". Teda bohužel spíš mix z filmů Nepřítel státu, Terminátor, Smrtonosná past, nových nápadů poskrovnu, nelogičností přehršel.
Co mi ale uvízlo v hlavě je právě tahle větička o vyjmutí baterie z telefonu.
Ohledně vzbouřených počítačů s umělou inteligencí jsem měl totiž vždycky jasno. Kdyby k tomu došlo, stačí je prostě vytáhnout ze zásuvky, odpojit od nich všechny dráty a je to. Bez energie a bez možnosti komunikace nemají šanci.
S nástupem bezdrátových sítí a jejich všudypřítomností (WiFi nebo GSM) ale teorie likvidace kabelů dostala vážné trhliny. Odříznout nějaké zařízení spolehlivě od Internetu je dnes již problém.
Zbývalo odpojení od napájení a to dostalu ránu taky, právě při sledování toho filmu. Vždyť iPhone nemá vyměnitelnou baterii! Je to snad první mobil, u kterého si vlastník nemůže baterku sám vyměnit = vyndat! Na netu se hodně diskutovalo na téma, jestli je to velká nevýhoda nebo není, ale nikde jsem si nevšiml, že by někoho napadlo, že iPhone se vlastně nedá 100% vypnout.
Netvrdím, že zrovna přes iPhone by mě někdo na dálku mohl odposlouchávat nebo že by iPhone trpěl umělou inteligencí, ale pokud po vzoru Applu začnou i další výrobci prodávat mobily bez vyndavacích baterek, zvykneme si na to, že taková zařízení jsou. A až bude nutné je někdy vypnout, budeme v průšvihu.
Snad nám zbude aspoň ten poslední prostředek záchrany - pořádné kladivo.

Žádné komentáře: