pátek 25. května 2012

Window Magnet

V poslední době jsem začal na Mac OS X používat stejné schéma rozložení oken aplikací na obrazovce. Například levou polovinu obsadím www prohlížečem, pravou horní čtvrtinu Mailem a pravou dolní čtvrtinu Terminálem. Dock nastavím tak, aby se automaticky schovával a nezabíral na obrazovce místo. Okna aplikací roztáhnu tak, aby zbytečně mezi okny nebylo volné místo, ale současně aby se okna nepřekrývala, abych je nemusel přepínat jen kvůli tomu, abych viděl něco na kraji.
Window Magent je malá šikovná utilita pro Mac OS X, která mi tohle hodně usnadňuje. Je to vlastně rozšíření správce oken v Mac OS X. Co umí?
Chci okno Safari roztáhnout tak, aby zabíralo přesně levou polovinu obrazovky? Stačí ho myší hodit na levou hranu obrazovky a roztáhne se přesně samo. Mail v pravé horní čtvrtině? Hodím ho myší do pravého horního rohu a je tam, roztažený na přesnou velikost.
Místo myši jdou použít i klávesové zkratky. Např. Ctrl-Alt-šipka_vlevo = okno do levé půlky obrazovky. Ctrl-Alt-Backspace zase vrátí oknu původní velikost a umístění.
A bonbónek: Ctrl-Alt-Enter zvětší okno na celou obrazovku (proč jsem z toho tak nadšený - standardní klávesová zkratka na maximalizaci okna na celou obrazovku totiž v Mac OS X není)!

Na Mac OS X Lion utilita funguje bezchybně. Netluče se s aktivními rohy. Když hodíte myší okno do rohu, funkce nakonfigurovaná pro aktivní roh se zapne až poté, co v rohu myš chvíli podržíte. Funguje i při připojení druhého externího monitoru. Nemá význam pro práci na malém 13-ti palcovém displeji notebooku, ale na velkém displeji iMacu je k nezaplacení. Pardon - za 0.79E z AppStoru určitě stojí!

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Zdraženo na 0,89 EUR, verze pro Horskýho liona