neděle 27. května 2012

Kdo to volal?

Zvoní telefon, na displeji neznámé číslo. Kdo to volá a co mi chce?
Najít podle čísla jeho vlastníka bohužel ve Zlatých stránkách nejde.
Našel jsem ale dvě stránky, které s tím trochu pomohou.

Na Kdo-volal.cz zadáte telefonní číslo a objeví se komentáře lidí, kterým někdo z tohoto čísla volal. Nejčastější komentáře jsou typu "pozor, podvodníci, co se vydávají za T-Mobile, ale ve skutečnosti se snaží jen zjistit něco o vás a vnutit vám pro ně výhodnou smlouvu". Nebo "nabízí finanční poradenství, otravuje i  v neděli". Nebo "zákaznický servis Komerční banky, ověřeno". Můžete připsat i komentář vlastní. V dnešní době velmi užitečné stránky.
Člověk musí samozřejmě počítat s tím, že vlastník čísla může také připsat komentář. Nicméně pokud je mezi desíti komentáři typu "pozor podvodník" jeden s textem "jde o seriozní firmu, uzavřela jsem s nimi výhodnou smlouvu a vše splnili", je to celkem jasné.

V seznamu jsou i čísla, ze kterých často někdo volá, ale po zvednutí telefonu se neohlásí a hned zavěsí. Jde o tipaře - vykradače bytů - kteří zjišťují, kdy jste doma? Nebo podvodníky, co se vás snaží vyprovokovat k tomu, abyste jim obratem zavolali na jejich číslo s vysokým tarifem?
Podle komentářů u čísel může jít o automaty, které vytáčejí telefonní čísla jedno po druhém a pouze registrují, jestli je někdo zvedne. Až seznam čísel, na kterých to někdo zvedl, začne poté obvolávat člověk, který se představí a začne vnucovat něco výhodného.

Druhá užitečná stránka je přehled rozsahů telefonních čísel, které ČTU přidělil jednotlivým telefonním operátorům a firmám. Zadáte telefonní číslo a objeví se, který telefonní operátor ho má - T-Mobile, Vodafone, O2, GTS, IPEC...
K čemu je to dobré? Zavolá vám člověk, co se představí jako operátor Vodafone a chce po vás osobní údaje, aby vám mohl nabídnou lepší podmínky. Na stránce ČTU ale zjistíte, že telefonní číslo, ze kterého volá, nepatří firmě Vodafone, ale telefonnímu operátorovi GTS. Není to podivné?


Žádné komentáře: