čtvrtek 31. května 2012

Plánek bytu snadno a rychle

MagicPlan je aplikace pro iPhone. Pomocí kamerky a několika klepnutí na displej dokáže doslova magickým způsobem udělat použitelné půdorysy místností bez nějakého pobíhání s metrem v ruce. Aplikace je určená pro ty, co potřebují kreslit půdorysy bytů/domů každou chvíli - tj. především pro realitní agenty. Ale stojí za to ji vyzkoušet jen tak, pro seznámení se se zajímavou technologií.

Při prvním spuštění aplikace nabídne výukové video. Kdo si na něj udělá pár minut, nebude mít s používáním aplikace problémy.
Na začátku je třeba vyplnit pár kolonek formuláře, které aplikace potřebuje k popisu plánku - číslo popisné, patro, adresu, kterou místnost právě mapujete a pak se spustí samotné mapování. To probíhá tak, že si člověk stoupne do středu místnosti a namíří kamerku na jeden roh. Když se žluté označení rohu kryje na displeji se skutečným rohem, ťukne se displeje pravým palcem a aplikace udělá na místě rohu značku. Pak se pomalu otáčí s iPhonem kolem dokola a označují rohy (pravým palcem) a rámy dveří (levým palcem). Jak je vidět z přiloženého obrázku, roh místnosti nemusí být volný. Po pravdě řečeno nenašel jsem místnost, kde by v rohu něco nestálo nebo neleželo. Ale stačí odhadnout, kde za těmi věcmi roh je:


Když se takto objede místnost kolem dokola, označí se opět první roh a aplikace záznam zpracuje.


A po chvilce z ní vypadne zpracovaný půdorys, který vypadá překvapivě dobře:


Rozměry aplikace tak nějak odhadne. Je možné ji zkalibrovat - zadat skutečnou délku některé stěny a aplikace si podle toho přepočítá ostatní. Také je možné v tomto kroku místnost doplnit (už ručně) o okna a další prvky a pořídit ilustrační foto místnosti.

Několik nasnímaných místností je možné pospojovat (ručně) do společného plánku:



Hotový plánek je možné, ehm, poslat na Facebook. Ale také je možné ho z programu dostat jako obrázek nebo jako pěknou sestavu v PDF formátu - samostatně místnosti (jedna na stránku), celek dohromady, k tomu záhlaví s adresou a polohou bytu vyznačenou na mapě. Jen je nutné se kvůli tomu zaregistrovat u autora programu.
A teď jsem u toho, čím se autor programu živí: Aplikace se dá stáhnout zdarma, ale výstupy obsahují vodotisk. Kdo chce výstup bez vodotisku a ve formátu DFX (který je vhodný pro další zpracování), musí autorovi něco zaplatit.

Aplikace potřebuje iPhone4 nebo novějším (kvůli gyroskopům), ke stažení je v iTunes zde.

Žádné komentáře: