sobota 28. ledna 2012

Panoramatické fotky iPhonem


Vyzkoušel jsem dvě aplikace pro iPhone, které umí složit z jednotlivých fotek panoramatický záběr. Obě pracují podobně: fotíte z aplikace a ta vám pomáhá fotit tak, aby se z jednotlivých snímků panorama dalo sestavit - aby se překrývaly, navazovaly na sebe a aby byly pokud možno všechny ve stejné rovině.

360 Panorama - můžete pohybovat kamerou poměrně volně, udržení stejné roviny je na vás a pomáhá vám v tom čtverečková síť na pozadí. Výsledný obrázek se skládá průběžně a z jeho kvality poznáte, jestli pohybujete kamerou přiměřenou rychlostí. Je možné se vrátit, přidat záběr nahoru nebo dolů, záběr je jen na vás. Výsledný obrázek má zvlněné okraje.
Panorama 360 Camera - pracuje na trochu jiném principu. Používá gyroskop iPhonu k tomu, aby udržel vaše záběry přesně ve stejné rovině. Po vyfocení prvního nakreslí na pozadí obdélník, do kterého musíte nasměrovat kameru. Po přesném zarovnání záběru kamery s nakresleným obdélníkem sejme program další záběr a pokračuje dál. Výsledkem je perfektně zarovnaný pás panoramatického záběru. Aplikace má jednoduché ovládání a pracuje spolehlivě.

Která aplikace je lepší? Podívejte se na zkušební fotky. Při zvětšení na skutečnou velikost jsou na fotce z Panorama 360 Camera znát v přechodech zuby a čtverečky. Fotka z aplikace 360 Panorama to nemá a podrobnosti jsou ostřejší. Proto jí dávám přednost.

360 Panorama
Panorama 360 Camera

1 komentář:

František Klapal řekl(a)...

No vidíte a dneska už na to není potřeba žádná speciální aplikace. Panoramatické fotky už umí každý iPhone fotit v základu. Je ale pravda, že takto staré systémy iPhonu si nepamatuji. V té době jsem měl ještě Android a popravdě jsem z toho byl dost nešťastný. Právě proto jsem nakonec na iPhone také přešel.