středa 18. ledna 2012

Office pro iPad / iPhone - QuickOffice

První aplikací pro iPhone, která měla umět editovat dokumenty z MS Office, byl QuickOffice. V nadšení, že budu moct své poznámky a dokumentaci na iPhone nejen prohlížet, ale i editovat, jsem tehdy využil zaváděcí slevu a QuickOffice si koupil.
V současné době už je QuickOffice pro iPhone i pro iPad (QuickOffice HD) a existuje ve dvou verzích - základní a "Pro". Ta druhá - dražší - umí pracovat s dokumenty z cloudu. Pro mě je důležité, že umí spolupracovat s Dropboxem.

QuickOffice podle stránek autorů umí číst, měnit a vytvářet

  • obyčejné textové dokumenty .txt
  • textové dokumenty ve formátu Wordu .doc a .docx
  • tabulky Excelu .xls a .xlsx
  • prezentace PowerPointu .ppt (a .pptx jen prohlížet)
Že by se autorům podařil zázrak a do 19MB velké aplikace vměstnali úplnou funkčnost balíku Microsoft Office? Kdepak. Fukčně je ale na úrovni tzv. Pocket Office sady od Microsoftu, která bývala na PDA s Windows Mobile.
Pokud jde o textové dokumenty (které mě hlavně zajímají, tabulky a prezntace prakticky nepoužívám), QuickOffice umí editovat jednoduché dokumenty. Můžete formátovat odstavce, měnit velikost, font a barvu písma, dělat seznamy číslované nebo s odrážkami, psát tučně a kurzívou. Nic jiného (třeba vložení obrázku) dělat nejde.
Dokument vytvořený ve velkém Wordu otevře QuickOffice bez problémů a zobrazí ho poměrně věrně. Obecně se dá říct, že dokáže zobrazit víc, než v něm můžete sami vytvořit. Ovšem co s dokumentem stane, když v něm něco zeditujete a uložíte, těžko odhadnout. Stává se mi, že po editaci jediného písmene v QuickOffice má uložený dokument dvojnásobnou velikost, než předtím. Po otevření v Microsoft Wordu 2011 a opětném uložení se zase zmenší na původní velikost. Skoro původní.
Zásadní nedostatek z mého hlediska je absence stylů. Při psaní poznámek ve Wordu používám k formátování dokumentu výhradně styly. QuickOffice je neumí. Umožní mi zvýraznit nadpis kapitoly např. tučným velkým modrým písmem, ale označit ho pomocí stylů jako nadpis kapitoly, aby bylo např. možné později nechat automaticky vygenerovat obsah, to neumí. Aspoň, že umí odrážky.
Na druhou stranu pokud se v QuickOffice otevře dokument vytvořený Wordem, ve kterém styly jsou, pár drobností se zedituje a pak se to opět otevře Wordem, zůstanou všechny styly v dokumentu zachované.
Když to shrnu, tak 

Co mi na QuickOffice vadí:
  • Absence stylů pro formátování
  • Nedá se odhadnout, co se složitými dokumenty udělá otevření v QuickOffice a následný "Save"
  • Pomalé - při psaní se písmena objevují nějak pomalu a brzdí mě. I na iPadu dokážu psát rychleji.
  • Není možné nastavit okraje papíru. Defaultně jsou zbytečně velké, což vadí i při psaní. Nastavení okrajů provedené ve Wordu ale akceptuje.
  • Na začátku řádky (a to i na odrážce) začíná automaticky velkým písmenem a nejde to vypnout.
Co musím pochválit:
  • Pro jednoduché dokumenty (strukturovaný text) je to použitelné a přenosnost na velký Word celkem ujde, pokud se člověk smíří s tím, že ve velkém Wordu musí občas srovnat formátování pomocí stylů. Používám formát .docx.
  • Spolupráce s Dropboxem je vzorná a spolehlivá. Pokud otevřu dokument uložený na Dropboxu, zedituji, chci uložit a vypadne připojení na Internet, QuickOffice korektně odznámí, že na Dropbox ho uložit nemůže a nabídne uložení dokumentu do lokálního úložiště na iPadu.
  • Stabilní a nepadá. Nestalo se mi, že bych přišel o rozepsaný text kvůli chybě v programu.
Výše uvedené zkušenosti jsou získané s QuickOffice Pro verze 4.1.0 pro iPhone a QuickOffice HD Pro 3.2.0

Žádné komentáře: