úterý 17. ledna 2012

Office pro iPad / iPhone - něco na úvod

Všechny své odborné poznámky a dokumentaci mám už jen v počítači, ne na papíře. Psát si při studia dokumentace poznámky do počítače je jednak rychlejší, ale hlavně je možné později zápisky libovolně upravovat, doplňovat a opravovat chyby. Co ze starších věcí na papíře nestálo za přepsání, to jsem oscanoval. Taková rychlá kancelářská kopírka/tiskárna/scanner s automatickým podavačem papírů je úžasná věc.

Přechod na elektronické dokumenty je pěkná věc, ale je nutné vyřešit pár věcí problémů, které s papírem nemáte nebo aspoň nejsou tak palčivé:

Každý, kdo někdy pracoval (pracoval, ne hrál si) s počítačem, utrpěl smutnou zkušenost, že výsledek celodenní nebo ještě delší práce může snadno zmizet beze stopy. Stačí jedno chybné stisknutí tlačítka, nečekaný výpadek proudu nebo zhroucení programu a je to. Proti tomu se dá podniknout jen jediné: zálohovat, zálohovat a zálohovat.

A pěkné by bylo, kdyby se k dokumentům dalo dostat z víc počítačů, konkrétně ze stolního počítače a z notebooku. Což se dá zařídit několika špatnými způsoby:

  • mít na každém počítači lokální kopii všech dokumentů - nešikovné, pokud dokumenty průběžně měníte.
  • mít dokumenty na USB flash disku v kapse - stačí zasunout do počítače, u kterého právě jste. Funguje bezvadně až do doby, kdy flash disk "odejde" a přijdete o všechno.
  • umístit dokumenty na server, mít je tak na jednom místě a pracovat s nimi po síti - funguje pěkně, ale jen tam, kde je připojení k síti a to připojení spolehlivé.
Z mého hlediska všechno ideálně vyřešila služba Dropbox:
  • Dokumentaci mám na stolním počítači i na notebooku a Dropbox synchronizuje mezi nimi všechny změny. Pokud něco změním např. na notebooku a zrovna není dostupné připojení k síti, nic se neděje. Data jsou fyzicky na disku a Dropbox změny přenese na druhý počítač později, až bude připojení k mání. A navíc mám přístup k dokumentům odkudkoliv, z jakéhokoliv počítače, přes www stránku Dropboxu.
  • Zálohování je vyřešeno tím, že data mám fyzicky uložena na čtyřech místech: na disku stolního počítače, na disku notebooku, na externím disku na který zálohuji stolní počítač přes Time Machine a konečně "někde v cloudu" na Dropboxu. Pravděpodobnost toho, že by se ve stejné chvíli porouchalo všechno, je hodně malá. Navíc Dropbox poskytuje úžasnou zálohovací službu navíc - pamatuje si tuším 30 posledních verzí každého vašeho souboru a umí je obnovit.
Dropbox zadarmo poskytuje prostor 2GB, který mi zatím bohatě stačí - většina souborů jsou textové dokumenty s minimem obrázků a textu se do 2GB vejde...

Navíc do toho výborně zapadl iPhone. Sám od sebe umí krásně prohlížet dokumenty všech možných formátů - konkrétně MS Office .doc i .docx, OpenOffice .odf a samozřejmě .pdf a všechny grafické formáty. Dropbox vydal pro iPhone free aplikaci, přes kterou se dá z iPhonu dostat pohodlně k dokumentům, které máte na Dropboxu uložené. Takže když si potřebuju něco rychle najít, nemusím zapínat počítač a stačí sáhnout po iPhonu...

Tolik k tomu, jak můžu číst své digitalizované poznámky z iPhonu. Jaké jsou možnosti, když je člověk chce i editovat, o tom příště.

Žádné komentáře: