pátek 20. ledna 2012

Office pro iPad / iPhone - Office2 HD

Další "Office" kompatibilní aplikaci pro iPad, kterou jsem vyzkoušel, je Office2 HD. Ve verzi 5.0 má umět víc, než konkurenční QuickOffice a hlavně mě zlákalo to, že má umět styly.
Po nainstalování a chvíli experimentování se ale dostavilo zklamání: Styly v podání Office2 HD nemají nic společného se styly Wordového dokumentu. Je to v podstatě jen tabulka přednastavených formátů textu. Informace o významu označeného textu (nadpis, obyčejný text...) se do dokumentu neuloží. Takže stále není možné psát strukturované dokumenty.
Přesto ve srovnání s QuickQffice působil lepším dojmem - např. odezva na stisk klávesy je výrazně rychlejší. Nevnucuje na začátku řádky velké písmeno....
Po chvíli jsem ale objevil podstatnou chybu v aplikaci, dalo by se říct nedodělek. Není ošetřena situace, kdy máte otevřený dokument z Dropboxu, chcete ho po změně uložit, ale ztratili jste připojení na Internet. Aplikace napíše nic neříkající chybové hlášení a při opakovaném pokusu o "Close" dokument prostě zavře a vaše práce je v prachu.


QuickOffice se ve stejné situaci zachová korektně. Oznámí, že nemáte zrovna připojení k Internetu a nabídne uložení dokumentu do lokálního úložiště na iPadu.
Další problémy s touto aplikací:

  • Některé Wordové dokumenty nezobrazí. Kupodivu jsem laborováním přišel na to, jak to opravit - nastavit počet sloupců dokumentu na 1 (ano, Office2 umí více sloupců v dokumentu) a místo prázdné obrazovky se jako kouzlem objeví žádaný obsah.
  • Aplikace dost často padá. Naposled při pokusu posunout odrážku o jednu pozici doleva...
Aplikace Office2 HD 5.0 vypadá pěkně, ale pravděpodobnost toho, že o napsaný text přijdete, je moc velká na to, aby se dala seriozně používat - neboli otevřít a editovat s ní data, na kterých záleží. Autoři zdá se zvolili cestu co nejrychlejšího vydání nové verze s množstvím nových funkcí za cenu mnoha neodchycených chyb a to je škoda. Snad přijdou brzy další verze, ve kterých budou tyto zásadní chyby opravené. Zůstávám u QuickOffice, který má méně funkcí, ale ve srovnání s Office2 se zdá být absolutně spolehlivý.

Aktualizace 28. 1. 2012 - zdá se, že ve verzi 5.0.2 jsou opraveny všechny kritické chyby, na které jsem zatím přišel. Autoři rozhodně další vývoj nezanedbávají.

Žádné komentáře: