neděle 14. února 2010

Windows 95 - větší volnost, větší radost


Také se vám stane, že při úklidu náhodně narazíte na nějakou historickou zajímavost?
Já našel skvěle zachovaný reklamní leták na Windows 95. Je krásný, barevný, nadšený a optimistický, takže jsem neodolal a něco z něj oscanoval.
V letáku se vyzdvihuje zejména tlačítko Start, Hlavní panel (Taskbar), dlouhá jména souborů, vyvolání aktuálních nabídek pravým tlačítkem myši, veškeré možnosti nastavení soustředěné do Ovládacích panelů, ochrana heslem....
Je to už 15 let. Vzpomene si vůbec někdo, co bylo přes Windows 95 na PC předtím? Windows 3.1, MS-DOS a geniální T602...

Zvláště roztomile působí z dnešního pohledu technické požadavky k přechodu na Windows 95:
  • procesor 386DX nebo lepší
  • 4MB operační paměti (tohle píšu na počítači, co má 4GB paměti!)
  • 35 - 40 MB volného místa na disku
  • disketová mechanika 3.5 HD nebo CD-ROM
  • myš (pouze doporučená, ne nutná)
Vypadá to jako historie, ale osobně znám jeden počítač s W95, který je stále v provozu. Slouží jako psací stroj - píše se ve Wordu 95, tiskne se na laserové tiskárně od HP z té doby, scanuje na scanneru připojeném přes SCSI a zálohuje se na diskety. Není to sice 386DX, ale jedno z prvních Pentií, ale W95 na něm jsou a stále bezproblémově fungují. Asi protože to nebylo nikdy připojené k Internetu (a nebude).

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Já mám jednu mašinu s Windows 95 jako virtuální pod Parallelsem, protože jednině pod W9-5 běží Calamus 95, který občas používám na převod písem z proprietárního formátu CFN do TTF. Z dnešního hlediska to je pěkně opruzový systém - už jen rozhodit s'íť.... A dkyž si vzpomenu jaká byla hrůza pod DOSem vůbec rozchodit CD-čko.... ani nevzpomínat. Teprve Win98 sna duměl z CD bootovat.