pátek 19. února 2010

Digitální podpis od České pošty - prodloužení certifikátu

Rok uběhl a platnost mého certifikátu pro digitální podpis, který jsem si loni vyřídil od České pošty a její certifikační autority PostSignum, se nachýlila ke konci.

30 dní před vypršením platnosti certifikátu mi přišlo e-mailem upozornění spolu s návodem, jak získat certifikát na další rok:
  • vygenerovat si další klíč a žádost o certifikát
  • žádost poslat e-mailem na adresu podatelny
  • a samozřejmě podepsat stávajícím, ještě platným certifikátem
Výborně, nemusí se nikam chodit.

Klíč a žádost je možné vygenerovat
  • On-line ve www prohlížeči - nejjednodušší, ale funguje jen v Internet Exploreru a pod Windows
  • Off-line pomocí programu PostSignum Tool, který je napsaný v Javě a měl by tedy běžet všude
Jelikož mám Apple Macintosh, rozhodl jsem se pro PostSignum Tool. Po loňských problémech s tímto programem jsem začal přečtením návodu k instalaci.
Je stručný. Program potřebuje Sun Javu verze 1.4.2. Na mém Mac OS X Snow Leopard je Java distribuovaná Applem, ne přímo od Sunu, a to verze 1.6.0.
Mám špatnou zkušenost, že programy psané pro určitou verzi Javy obecně nemusí fungovat s novější verzí. Proto jsem jen letmo pohlédl na další řádku "je potřeba nainstalovat neomezené politiky JCE" a aniž bych začal googlovat co to znamená, zbaběle jsem spustil VMware a Microsoft Windows...
Takže už mám certifikát na další rok a k tomu aspoň jednu dobrou zprávu - na rozdíl od loňska jdou vygenerovat klíč a žádost už i pod Windows Vista.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

doby den.. ctu ze mate MAC OS X a VM Ware.. funguje ve ve windowsu pod VM nebo parallels podepisovani dokumentu ?? Me to neustale hlasi ze soukromy klic podpisoveho certifikatu je nepristupny a nepodepisu nic. dik za info. prosim na mail apache@volny.cz

Petr řekl(a)...

Tam je problém s tím kam nainstaluješ certifikát, páč jestli jen do nějakého adresáře, který si určí OS, tak se pak k němu takhle možná nedostaneš. Další varianta je špatně spárovaná veřejná a privátní část klíče atd... Chtělo by to popsat podrobněji problém chlape

V.H. řekl(a)...

Používám certifikát od České pošty pouze pro e-mail, pod Windows v Outlooku. To funguje nezávisle na tom, jestli Window běží pod VMWare nebo nativně. Podepisování dokumentů jsem bohužel nezkoušel.

Pravda řekl(a)...

A obnova certifikátu stojí znovu 396Kč, vydřiduchové.