pondělí 22. února 2010

Ach ta reklama...

Stáhl jsem si aplikaci Analytics Agent Lite pro iPhone. Měla by umožnit prohlížet statistiky služby Google Analytics na iPhonu. Google má totiž stránky této služby udělané ve Flashi a ten iPhone neumí.

Jak ta aplikace zobrazuje statistiky není důležité, smazal jsem ji. Verze "Lite" totiž není jen zjednodušená verze placené aplikace na vyzkoušení, ale autoři se pokoušejí něco vydělat i na ní prostřednictvím reklamy. Bohužel stylem, který mi nevyhovuje.
Hned při prvním spuštění se totiž aplikace pokusila zjistit ze systému mé GPS souřadnice:


Když jsem to odmítl, připojila se na net a vzápětí mi naservírovala pěknou reklamku - díky absenci informací ale zjevně určenou pro jinou zemi:

Po necelé minutě se to opakovalo, ale tentokrát už naběhla reklama pěkně lokalizovaná pro mě. Pravděpodobně na základě IP adresy telefonu.

Takže "Lite" aplikace putovala do koše. Jednak reklama na displeji iPhonu dost nešťastně překáží při ovládání, jednak zjišťování mé polohy přes GPS považuji už za dost velký zásah do soukromí. Myslel jsem, že se to trochu omezí, ale zjevně ne.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Tohl jsem si stáhl taky. Neštěstí u všech těchhle aplikací je, že s tou polohou nepřestanou otravovat a dokud jim to nepovolíš, nemáš od nich pokoj.

Stejně je to ale na houby, zdaleka to nenahrafí flashové grafy Google Analytics.