neděle 10. července 2011

Opravdu "nevtíravá" reklama firmy IGNUM

"IGNUM - doména xyz.cz byla zaregistrována jedním z našich zákazníků a zatím nebyla uvedena do provozu."
Už jste tento nápis viděli? A kolikrát? Několikrát denně jako já? Tak máte smůlu, protože jste připojeni k Internetu přes providera, který má zřejmě s firmou Ignum smlouvu a podstrkává "nenápadně" její reklamu svým zákazníkům.

Jak to funguje:
  • kliknete na odkaz na www stránce
  • v odkazu je uvedené doménové jméno www serveru, na kterém stránka je
  • váš počítač pošle dotaz DNS serveru 
  • v dotazu uvede doménové jméno a požádá o IP adresu serveru
Někdy se stane, že DNS server IP adresu nenajde. Nejčastěji proto, protože v doménovém jméně je překlep. Třeba "seznam.cy" místo "seznam.cz". V tom případě by měl odpovědět "IP adresa neexistuje" a www prohlížeč by to měl uživateli sdělit.
Ovšem - proč toho nevyužít pro reklamu? Co kdyby DNS server jednoduše vrátil IP adresu serveru firmy IGNUM, která se živí registrací domén a webhostingem. Uživatel se tak dostane na její stránky a co kdyby ho napadlo, že by si doménu, která ještě neexistuje, u firmy Ignum zaregistroval? Stačí, když o to firma Ignum požádá provozovatele DNS serveru, což bývá váš poskytovatel připojení k Internetu. 
Někdo by řekl: O co jde, stejně by se objevila stránka s chybovým hlášením, tak se u něj objeví ještě reklama navíc.
Jenže ta stránka se neobjevuje jen u domén, které neexistují. Objeví se i v případě, že DNS server má nějaké vlastní problémy, kvůli kterým není schopen IP adresu zjistit. A vy pak vidíte perly typu "Doména apple.com/google.com/facebook.com byla zaregistrována jedním z našich zákazníků." Ta firma Ignum je dobrá, že? Jaké má úžasné zákazníky.


Dnes se mi dokonce stránka firmy Ignum objevila v iTunes místo AppStoru....

Ano, leze mi to na nervy už dlouho. Napsal jsem jak svému providerovi, tak helpdesku firmy Ignum. Odpovědi - od providera žádná, od Ignum dopis ve smyslu "to co popisujete není náš problém, nastavte si dobře IP adresu DNS serveru".... Tak si aspoň o tom napíšu na blogu....

1 komentář:

Gondo řekl(a)...

Místo nářků nad zlým providerem bych změnil DNS. Používám k naprosté spokojenosti veřejné DNS servery Google - jsou rychlé a bez výpadků.
https://code.google.com/intl/cs/speed/public-dns/