středa 20. července 2011

Mocha VNC


Mocha VNC je jeden z VNC klientů pro iPhone a iPad. Resp. první, který jsem si nainstaloval a vyzkoušel.

Bez problémů se s ním dá připojit na Macintosh. V lokální síti není nutné znát IP adresu počítače - najde ho přes Bonjour. Uspaný počítač umí probudit (Wake Up).

Zdarma je k mání Lite verze, která má některá omezení:
  • do konfigurace jde uložit max. šest počítačů
  • neumí simulovat kliknutí pravým tlačítkem myši
  • neumí simulovat tlačítka, co nejsou na klávesnici iPhonu: Ctrl, Alt, Command, funkční tlačítka
Největší problém je ale s klávesnicí. Je-li na Macu nastavena česká klávesnice, píšete na klávesnici iPhonu jako na nepopsané anglické. Je prohozené "Y" a "Z", místo číslic se objeví písmena s diakritikou atd. Prostě psát text přes Mocha VNC Lite nejde. V preferencích je sice možné vybrat z národních (neanglických) klávesnic, ale česká mezi nimi není. A bohužel nevím, zda je to v plné verzi lepší nebo ne. Mocha VNC Lite je výborný VNC klient pro případ, že se potřebujete příležitostně připojit vzdáleně na svůj Mac, zkontrolovat v jakém je stavu, zapnout/shodit aplikaci, restartovat ho. Pro práci na dálku ale bohužel ne, především kvůli problému s klávesnicí.

2 komentáře:

V.H. řekl(a)...

Narazil jsem problém s připojením k počítači se dvěma monitory - při posunu a klikání ukazuje VNC klient kurzor na hlavním okně, ale na počítači je ve skutečnosti kurzor na okně vedlejším. Takže ovládat počítač prakticky nejde. Nevím, je-li to chyba klienta nebo VNC serveru Lionu.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.