úterý 12. října 2010

Tango Video Calls

Tango Video Calls je po FaceTime další program pro videohovory, který umí používat čelní kamerku iPhonu 4. Na rozdíl od FaceTime nepotřebuje připojení k Internetu přes WiFi, ale je ochotný fungovat i když jste připojeni k Internetu jen přes 3G. Další odlišností je to, že Tango není pouze iPhone záležitost. Existuje i pro Android, takže počet typů telefonů, na kterých funguje (a tím i lidí, kterým se můžete přes Tango dovolat), je poměrně značný. Samozřejmě ne všechny podporované telefony mají čelní kamerku, takže videohovor s nimi bude dost nepraktický.

Rozhraní vypadá jako FaceTime (co také vymyslet jiného že). Vidíte se v malém okénku, můžete přepínat mezi čelní a zadní kamerou, vypnout video a nechat jen zvuk, můžete otočit telefon na šířku a obraz se přizpůsobí. To přizpůsobení není úplně dokonalé, otáčením telefonu můžete docílit toho, že vás druhá strana uvidí vzhůru nohama, což se nám s FaceTime nepodařilo...

Jaká je kvalita přenosu? Přes WiFi srovnatelná s FaceTime. Přes 3G byl zvuk i obraz kvalitní, ale zdálo se mi, že při přenosu dochází ke znatelnému zpoždění. Přes EDGE se spojení navázalo a druhá strana byla slyšet, o videu se ale už nedalo mluvit - cca jednou za 20 vteřin se ukázal jeden rozmazaný obrázek (musím podotknout, že nic lepšího bych nečekal a přes EDGE jsme to zkusili omylem). Subjektivně jsem měl pocit, že kvalita zvuku je horší než u FaceTime a že hlasitost byla nižší, až na hranici srozumitelnosti (a to přesto, že jsem vytáhl na iPhonu hlasitost nadoraz).


Zajímavý je způsob, jakým Tango sestaví seznam lidí, kterým můžete zavolat. Při prvním spuštění programu jste požádáni o registraci - uvedení svého jména, telefonního čísla a e-mailu. Tyto údaje jsou zřejmě odeslány firemnímu serveru - budiž. Následně si Tango vyžádá přístup k vašemu adresáři. Obsah vašeho adresáře zřejmě odešle na firemní server, porovná se seznamem zaregistrovaných uživatelů a obratem získá seznam těch lidí z vašeho adresáře, kteří Tango používají a kterým můžete zavolat. Vidíte jen seznam jmen, ze kterých si vyberete.
Z hlediska uživatele elegantní a jednoduché, žádné vymýšlení loginů, hesel apod.
Mně osobně se to nelíbí. Nemám zájem o to, aby cizí aplikace vzala celý můj adresář a odeslala ho někam do Internetu... Přes Tango vám tedy nezavolám.

Plusy:
  • Funguje i přes 3G
  • Multiplatformní - kromě iPhonu 4 a iPhonu 3GS funguje i na strojích s Androidem
  • Jde čistě přes IP, neplatíte žádné hovory
  • Aplikace je zdarma
Mínusy:
  • Kvalita o něco horší než u FaceTime, obecně dost závislá na kvalitě signálu
  • Požaduje plný přístup k adresáři v telefonu a údaje z něj pravděpodobně někam odesílá
  • Drobné nedota
Stránky autora: http://tango.me
Odkaz do iTunes


Přišel vám článek zajímavý? Dejte mu hlas:

2 komentáře:

Kamakudy řekl(a)...

Ještě bych dodal, že malý náhled nelze na rozdíl od Face Time posunovat.

V.H. řekl(a)...

Máš pravdu, na to jsem zapoměl...