neděle 17. ledna 2010

Skládání panoramat na Mac OS X

Hledal jsem program pro Mac OS X pro skládání panoramat. Nejlépe free. Našel jsem program Hugin (hugin.sourceforge.net), který je free a funguje dost dobře, co se týká funkčnosti. Po stránce uživatelské přívětivost a jednoduchosti bych mu ale dal nejradši záporné body. Že byste tomu předhodili několik fotek, klikli na jedno tlačítko a za chvíli z toho vypadla panoramatická fotka, tak na to zapomeňte. Bez přečtení manuálu dvě fotky k sobě prostě nesložíte. Nicméně poté, co jsem si Hugin pustil dobře odpočatý a v denní době, kdy mi to nejvíc myslí, přečetl první tutorial a vyrobil první panorama (po několika neúspěšných pokusech), začínám tomu přicházet na chuť. Soft funguje dobře a má (asi) mnoho možností...
Hugin je multiplatformní (vyvíjený primárně pro Linux, ale funguje i na jiných platformách). Instalace na Mac OS X je jednoduchá - stačí aplikaci nakopírovat do složky Application.
Při prvním pokusu o spojení dvou fotek důrazně doporučuji otevřít si vedle v okně základní tutorial a postupovat podle něj krok za krokem. Už při první akci - načtení fotky - na mě Hugin vybafl s požadavkem upřesnit nějaký parametr fotografie. Podle tutorialu stačí zadat 50 stupňů...
Hugin vyžaduje, aby člověk upřesnil na obou fotografiích pět až šest stejných bodů, které pak bere jako základ pro spojování fotek. Není to ale těžké. Po zadání první dvojice bodů pak už ty další doplňuje poměrně přesně sám.
Po zadání bodů neskákejte hned na kartu Stitcher a nesnažte se hned vygenerovat panorama. Nedopadlo by to dobře. Pokračujte podle tutoriálu, bod po bodu. Odměnou vám bude panorama, na kterém opravdu nejsou znát přechody mezi fotkami.
Co k programu dodat? Jeho použití není úplně jednoduché, ale výsledky jsou perfektní a je zdarma - budiž mu tedy odpuštěno.

Klášter Montserrat, Španělsko

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

zajímavé. Pokud někdo chce dělat panoramata pohodlně a nejde mu tolik o peníze, pak je nejlepší volbou Photoshop. Třeba CS trojce jsem předhodil 20 dílčích fotek Monte Brenta (kopec nad slunečními plotnavi v Arcu, kam vedou pěkné kilometrové bigwally) a stačilo spolehnout na automatiku. Dvacet osmimegapixelových fotek to nějakou dobu chroustalo a výsledek je supr - švy jsou vidět jen tam, kde jsen fotky nepřesadil a vznikla mezírka, nebo kde je ta sousední fotka mázlá. Styčné body si Photoshop najde sám - aby ne, za ty prachy :-)
Programy na sešívání panoramat dávají taky občas výrobci do vybavení foťáků, má to Canon i další.

V.H. řekl(a)...

Dřív jsem na tohle používal Paint Shop Pro. Panorama skládal automaticky, ale když se rozhodl, že dvě fotky k sobě nepatří, tak produkoval abstraktní koláže a nešlo mu to vymluvit. Jinak je to dost dobrý program za desetinu ceny Photoshopu - škoda že jen pod Windows.