čtvrtek 14. ledna 2010

Elektronická jízdenka na autobus

Aneb "připravte si počítač, tiskárnu, platební kartu a nůžky".

Všichni už bereme jako samozřejmost, že autobusové spojení si najdeme na Internetu. Ale víte, že je možné si přes Internet místenku na autobus přímo koupit? U nalezeného spojení stačí kliknout na nenápadnou žlutou ikonku "E" a ocitnete se nečekaně v aplikaci AMSBUS.

Co AMSBUS umí?
  • najít autobusové spojení (nic nového...)
  • rezervovat si na určitý spoj místenku a dojít si ji pak vyzvednout k okénku (to už je zajímavé, ale ještě ne dost dobré)
  • místenku si rovnou koupit (a to už stojí za to)
  • v případě potřeby koupenou místenku přes Internet zase stornovat (no čekali byste něco takového?)

Před prvním použitím je nutné se trochu porvat s registrací. Vymyslet uživatelské jméno, zapamatovat si brutální heslo nebo si ho změnit na něco lidštějšího (je vidět, že aplikaci vymýšlel programátor, pro kterého je bezpečnost na prvním místě), zadat e-mailovou adresu, na kterou bude aplikace posílat místenky.

Mezitím se někam ztratily údaje o spoji, na který jste si chtěli místenky koupit. Takže znovu na začátek a spoj si znovu najít, tentokrát už v aplikaci AMSBUS:

Pěkné je, že aplikaci sice provozuje ČSAD, ale hledá spojení všech možných autobusových společností včetně např. Student Agency.
Takže se prokoušete všemi formuláři, zaplatíte platební kartou - bezpečně přes platební bránu, údaje o kartě přes aplikaci AMSBUS vůbec nejdou - a na e-mailovou adresu přijdou zaplacené místenky v podobě PDF souborů. Jízdenky vytisknete na papír, vystřihnete a jdete na autobus, kde je normálně ukážete řidiči...

A teď to zajímavé: Aby řidič poznal, že jste skutečně za místenku zaplatili a že to co mu ukazujete není jen výsledek pečlivé práce v grafickém editoru
  • při nákupu místenky musíte uvést jméno cestujícího a poslední čtyři číslice nějakého osobního dokladu (třeba občanky)
  • na místence je vytištěné vaše jméno
  • řidič má mít seznam vydaných místenek se jménem a číslem dokladu a může zkontrolovat, zda obojí sedí
  • místenka je tím pádem teoreticky nepřenosná
V praxi:
  • Kupujete-li šest místenek pro sebe a kamarády, je dost nepraktické je obvolávat a dolovat z nich čísla občanek. Jednodušší je koupit všechny na své jméno. Systému ani řidiči to zatím nikdy nevadilo. Když jeden z kamarádů nepřišel, podařilo se mi místenku udat jinému cestujícímu - také neměl problém.
  • Číslo dokladu chtěl řidič vidět zatím v jednom případě z deseti, většinou nic nekontrolovali, ani nevypadali, že by měli nějaký seznam.
  • Průvodčí (nebo jak se jim říká - letuška?) Student Agency mě nechtěla pustit do autobusu s tím, že je to jízdenka ČSAD. Naštěstí na místence je jméno společnosti jasně napsané, tak musela ustoupit. V seznamu cestujících měla na mém místě napsané místo jména "AMS".
  • Jízdenka MUSÍ BÝT VYTIŠTĚNÁ, což je výrazný nedostatek systému. Není problém si místenku přes AMSBUS koupit třeba z horské chaty přes iPhone, ale obvykle už nemáte s sebou na horách tiskárnu. Ukázat obsah PDF souboru na displeji formálně nestačí. Podle mě je vytištění zbytečná podmínka, stačilo by ověřovat jméno a číslo průkazu. Měl jsem tenhle problém jen jednou, ale řidič byl tolerantní a vzal nás...
Až na nutnost vytištění jízdenky na papír se mi systém líbí a využívám ho, ušetřil mi hodně času, který bych jinak zabil cestami na Florenc a ve frontě u okénka.

A už jsem se o tom zmínil, ale ještě jednou: aplikace funguje přes iPhone :-)

Ještě jedna věc: koupenou místenku můžete přes aplikaci AMSBUS stornovat a to maximálně hodinu před odjezdem spoje a za poplatek 22Kč. Peníze by systém měl vrátit na účet, ze kterého bylo placeno kartou. Já osobně to zkusil jednou a zatím mi peníze na účet nedorazily, ale jsou to teprve tři dny, tak uvidím a napíšu (doplněno - dorazily).

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Tak vidíte, já už se tu dva dny morduju s firmou Autobusová dopravní s.r.o.; Modlany abych si mohla koupit jízdenku z Prahy do Teplic přes internet a nebýt Vašeho návodu s "E" tak bych na to nepřišla.
Co se ale týče Student Agency, využívám jejich kreditové jízdenky, Je cca o 40 Kč levnější, ale hlavně si ji můžete koupit přes sms - ku, věřím, že i přes iPhone. Zpět Vám přijde sms - ka s číslem jízdenky - žádné TISKNUTÍ.Stewardce ukáže sms zprávu v mobilu. Jednou se zaregistrujete, dostanete ČÍSLO kreditové jízdenky - tu mám uloženou v telefonním seznamu a pak jen stačí nabít kredit.Poslat peníze.Vzhledem k četnosti a nepravidelnosti mého cestování posílám jen určenou částku za dopravu a během 20 minut již můžu kupovat jízdenku.
Hodně štěstí při cestování.
Šárka