úterý 4. srpna 2009

Magnetický kompas v iPhone 3GS

Jednou z harwarových novinek v iPhone 3GS je vestavěné čidlo magnetického pole, které jde použít jako magnetický kompas a rozšířit tím funkčnost různých navigačních programů.
Pomocí GPS modulu sice bylo také možné určit světové strany, ale dost neohrabaným způsobem - odvodit je ze směru pohybu. Nešikovné na tom bylo to, že pro určení světových stran jste se museli s telefonem pohybovat nezanedbatelnou rychlostí po přímce - to nebylo zrovna vždycky šikovné.

Součástí systému je jednoduchá aplikace, která z iPhonu udělá klasický kompas. V nastavení je možné zvolit, zda má kompas ukazovat k severnímu magnetickému pólu (jako pravý magnetický kompas) nebo k severnímu pólu Země (aplikace zřejmě rozdíl spočítá na základě znalosti GPS souřadnic).

Obrazovka aplikace Kompas a možnosti jejího nastavení

Samozřejmě je magnetický kompas náchylný na rušení elektromagnetickým polem - třeba v tramvaji se hezky vychyluje na obě strany při akceleraci a brzdění...

Z dalších aplikací, které jsem měl možnost vyzkoušet, používá již nové čidlo MotionX-GPS. Její kompas lze přepínat mezi dvěma režimy - v prvním určuje světové strany podle magnetického pole, v druhém je odvozuje od GPS souřadnic a pohybu. Přepíná se ťuknutím na kolečko uprostřed růžice.

Kompas MotionX-GPS - vlevo ukazuje podle magnetického pole, vpravo podle GPS (a upozorňuje že nemá signál)

Další aplikace, které jsem testoval:
  • Maps - nezdá se, že by někde přibyla možnost orientace světových stran mapy na displeji podle skutečnosti
  • Geocaching verze 2.2 - zjevně také nový hardware nevyužívá
  • Sygic Europe autonavigace - při zobrazení "Nastavit server nahoru" odvozuje sever zjevně podle GPS souřadnic, ne podle magnetického čidla
  • SkyVoyager 1.1 - bylo by hezké, kdyby mapu oblohy na displeji orientoval podle světových stran, ale nedělá to.
Tak uvidíme, co se objeví v dalších verzích aplikací.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ten kompas u Google Maps v iPhone funguje. Musi se jen na terčík ukazující aktuální polohu zmáčknout ještě jednou. Pak se mapa začne otáčet podle iPhonu.

V.H. řekl(a)...

Díky za tip. Vypadá to, že by se mi vyplatilo přečíst si manuál :-)