pátek 9. ledna 2009

Ještě k Surf&Mail

Konečně jsem zjistil, jak přesně funguje tarif T-Mobilu Surf&Mail - v prodejně to dokázali vysvětlit líp než operátor a než je napsané na webu. Už jsem zkoumal jeho použitelnost s iPhonem před časem, teď je to snad konečně jasné:
  • V ceně je neomezeně přístup na web a čtení mailu.
  • Pokud jiné aplikace používají stejné tcp protokoly, vejdou se do toho také (které - viz zde).
  • Dále je v ceně 100MB dat měsíčně pro data přenášená jinými protokoly (např. ICQ klientem). Teprve po přenesení těch 100MB dat se začnou tahle data účtovat po KB.
  • I když se začnou data účtovat po KB, na určité peněžní částce se účtovat přestanou. Takže nejvyšší účet, který může přijít, může být jen asi o 20Kč vyšší, než kdyby si člověk platil neomezený Internet
V mém případě se do neomezených protokolů nevejde jen ICQ a občasný terminálový přístup na server, což je v podstatě přenos textových zpráv a to limit 100MB měsíčně nepřekročí. Takže se tento tarif vyplatí víc než neomezený Internet.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Chtěl bych se zeptata autora, zda toto platí i pro internetové zvýhodnění SURF+. Děkuji předem za odpověď.

Kontakt
chladas@seznam.cz
437789418 - icq

V.H. řekl(a)...

Surf+ je omezenější (dá se použít "neomezeně" jen pro surfování po webu a čtení mailu přes POP protokol) a hlavně prý u něj není ten limit maximální peněžní částky jako u Surf&Mail. Takže pokud člověk se Surf+ použije nějakou aplikaci, která komunikuje způsobem co tohle zvýhodnění nepokrývá, může účet za telefon narůst do nebetyčných výšin :-( S iPhonem bych radši tohle zvýhodnění nepoužil.

Anonymní řekl(a)...

Jsem trochu jelen z toho, co mi způsobuje přenosy dat nad rámec zvýhodnění. Jsem asi ve 3/4 účtovacího cyklu a z FUP mi něco ukrojilo cca 30 MB. IP mám 5 dní. Předtím jsem používal HTC a nikdy jsem FUP nevyčerpal. Příští účtovací období asi dojedu až nadoraz.
Používám synchro s MobileMe, ale vypnul jsem Push, používám jen Fetch. Jinak pracuji s maily, občas web, mapy. Žádné ICQ, Fring, Appstore, nic podobného.
Kdybych měl nad rámec zvýhodnění data v řádech Kb, tak bych se nad tím nepozastavil, ale desítky MB?

V.H. řekl(a)...

Z toho výčtu co vím jedině synchronizace s MobileMe by mohla být započítaná do FUP. Ale proč tolik dat... Leda kdybych synchronizaci vyresetoval do iPhonu by se nově nalilo všechno z kalendáře a kontaktů. A v kontaktech bylo hodně fotek.

Anonymní řekl(a)...

No to by možná odpovídalo. Vzhledem k tomu, že IP byl nový, čili se do něj všechno posílalo poprvé, tzn. komplet a fotek v kontaktech je opravdu hodně. Budu to pozorovat a uvidím :-)

Unknown řekl(a)...

Hm, tak nevím, jak to teda u SurfaMail funguje, ale já nepoužívám přes EDGE ani ICQ, ani nic podobného, jen mail a safari a přesto mi už podruhé za sebou naúčtovali 59 MB nad limit FUP, což odpovídá té maximální možné částce. Ale nikde mi nedokázali vysvětlit, jak je to možné. Nikdy předtím se mi to nestávalo (ani o MB) a to jsem iPhone používal úplně stejně jako doposud. Je možné, že by nějaká aplikace stahovala data na pozadí? Přemýšlel jsem třeba o RSS čtečce, ale tenhle měsíc jsem měl EDGE vypnutý, krom přístupu na Safari...

V.H. řekl(a)...

Teoreticky by to mohlo udělat i Safari, stačilo by ta data stáhnou z webu co používá nestandardní číslo portu, třeba kliknout nevědomky na odkaz pod kterým se skrývá http://neco.domena.cz:1234.
A nebo si T-Mobile prostě něco naúčtuje - co do tohoto tarifu patří a co ne nikde černé na bílém uvedené není, je to bohužel "jedna paní na infolince povídala to a jeden pán v obchodě zas tohle".
Sám jsem to předminulý měsíc také přešvihnul a přestože dostávám podrobný výpis hovorů, kde je přenesené množství dat a cena po dnech, stejně jsem nevydedukoval za co to přesně bylo - pro změnu já si nepamatuju přesně co jsem před měsícem dělal :-(

Unknown řekl(a)...

Jsou to fakt zmrdi. Samozřejmě, že když jim tam člověk zavolá, tak mu řeknou, že smlouvu zrušit nelze, takže nezbývá než úplně zablokovat internet nebo si pořídit za pěkně mastnou cenu Internet+. Mně by bohatě stačilo těch 100 MB, ale kdybych věděl, co jde mimo a co ne. Přemýšlel jsem o nějaké aplikaci pro jailbreaknutý iphone, co by přesměrovávala porty, ale to je asi blbost. Nezbývá, než si ho vypínat při nepoužívání Safari a mailu, což konkrétně u toho mailu pak postrádá smysl ...