sobota 28. března 2015

OmniFocus 2 - archivace

Čím je databáze OmniFocusu větší, tím delší dobu trvá její synchronizace. OmniFocus 2 pro Mac umožňuje přesunout stará data (alias úkoly a projekty označené jako splněné) do jiné databáze - do archivu.
Přesun se vyvolá z menu "File/Move old data to archive...".

  • OmniFocus se zeptá na datum, ke kterému má archivovat splněné nebo smazané položky (nabídne defaultně "starší, než 1 měsíc")
  • Po potvrzení udělá napřed pro jistotu záložní kopii databáze
  • Přesune položky do archivu

K obsahu archivu se dá dostat přes menu "File/Open Archive".
Doporučené (a logické) je archivovat jen na jednom počítači, aby všechna archivovaná data byla pěkně jen na jednom místě. A samozřejmě na počítači, který je ještě zálohovaný přes Time Machine.

Praktický efekt archivace:
Před prvním přesunem do archivu jsem měl v databázi cca 650 položek a synchronizace trvala 5-8 vteřin. Po archivaci se do do archivu přesunula cca polovina položek a synchronizace trvá stejně dlouho.

Jak to???
Jaká je velikost databáze po archivaci a velikost archivu? Archiv má 61KB a databáze 1.1MB (skoro stejně, kolik měla před archivací). Přitom v obou souborech je skoro stejný počet položek. Je to tím, že v databázi zůstala většina úkolů, ke kterém jsem si připsal hodně komentářů a přidal přílohy. Takže v tuhle chvíli archivace neměla velký efekt - snad později, hlavně po splnění úkolů s přílohami :)

Žádné komentáře: