úterý 7. června 2011

Licence na programy z Mac App Store

Co může uživatel Macintoshe udělat s programy, které si koupí přes Mac App Store (tj. obchod s aplikacemi pro Mac OS X)?
Podle smluvních podmínek je možné:

  • jde-li o soukromou osobu a nekomerční použití
    • jednou zakoupený program nainstalovat na všechny počítače, které vlastní (tj. typicky na stolní domácí počítač a současně na notebook, případně na notebooky dětí...)
  • jde-li o firmu nebo školu
    • jednu licenci použít pro instalaci programu na všech počítačích, které používá jeden a ten samý člověk (tj. pracovní stolní počítač a pracovní notebook)
    • jednu licenci použít pro instalaci jen na jednom počítači, pokud ho používá více uživatelů (typicky stroj v počítačové učebně)
Osobně mi to přijde jako rozumná a přijatelná licenční politika. Navíc se bude vztahovat také na Mac OS X Lion, který se bude prodávat právě jen přes App Store.

Novinkou je "In App" neboli možnost kupovat si něco přes Mac App Store přímo z aplikací. V případe In App se jednou zakoupená a stažená věc nedá stáhnout znovu na jiném počítači (byť pro stejnou aplikaci) nebo znovu po přeinstalování počítače. To vypadá jako nepochopitelné omezení, ale v podmínkách je jako příklad uvedena jako aplikace akční hra a jako "In App" zakoupená věc zásobníky nábojů navíc - pak už je to celkem logické.

A nakonec mě zaujala věta v odstavci o App Store (tj. obchodu s aplikacemi pro iOS): "Budete moci ukládat Produkty App Store až z pěti různých Účtů v jednom okamžiku na kompatibilní Zařízení iOS." Z toho vyplývá, že by mohlo jít mít legálně na iPhonu nainstalované aplikace až pěti různých lidí - to budu muset vyzkoušet.

Poznámka - vyzkoušel jsem, na jednom iPhonu jde kombinovat aplikace zakoupené různými lidmi.

Žádné komentáře: