pátek 25. září 2009

Safari - ochrana před nebezpečnými stránkami

Prohlížeč Safari má od verze 3.2 zabudovanou ochranu před nebezpečnými www stránkami. Nebezpečnými tím, že obsahují něco, co se pokouší přes www prohlížeč dostat do našich počítačů a škodit - třeba tím, že do počítače nasadí trojského koně na rozesílání spamu nebo že se pokouší z počítače vydolovat citlivá data typu hesla, čísla platebních karet apod.
Nedávno jsem právě na jednu takovou stránku narazil a Safari zareagovalo následovně:
Místo stránky ukázalo varovný nepřehlédnutelný nápis:

Varování je možné ignorovat a na stránku se podívat. Nebo kliknout na odkaz na Google a podívat se, před čím nás to vlastně varuje - v tomto případě před kódem pocházejícím z xtrarobotz.com:


Zajímalo mě, co vlastně je na té stránce nebezpečného a tak jsem se podíval na její zdrojový kód:


Je to jednoduchá stránka, která jen přesměruje návštěvníka www.prepo.cz na stránku www.teamprevent.cz. Ale pozor, úplně na konci je něco, co by tam být nemělo - tag IFRAME s odkazem na xtrarobotz.com a s vlastností "hidden" - neboli neviditelný. Tím se zřejmě do prohlížeče stáhne ten nebezpečný škodlivý kód.
Tahle řádka je navíc nesmyslně až za koncovým /html tagem - vypadá to, že byla k obsahu stránky připojena automaticky nějakým botem.
Dál jsem se bohužel nedostal, protože server xtrarobotz.com nefunguje - zřejmě někdo prosadil jeho odpojení od Internetu.

Jak Safari pozná, že na stránce je škodlivý kód? Samotné Safari stránky neprohlíží, ale využívá v tomhle služeb Googlu. Google takové stránky vyhledává, udržuje jejich databázi a tu Safari využívá.

Tato kontrola je v Safari defaultně zapnutá:


Dá se ovšem v nastavení vypnout - to kdybyste ji považovali za zbytečnou nebo jako správní paranoici měli podezření, že Google může přes tuto službu sledovat, které stránky si prohlížíte...

Žádné komentáře: