neděle 7. dubna 2013

Eye-Fi s iPhonem

Co je Eey-Fi paměťová karta a jak se z ní přes Wi-Fi stahují fotky do notebooku jsem psal minule. Teď o spolupráci s iPhonem:


Pro bezdrátové stahování fotek a videa z Eye-Fi karty na iPhone slouží aplikace jménem "Eye-Fi" (překvapivě), která se dá bezplatně nainstalovat z App Store.
Aplikaci má smysl instalovat až po nakonfigurování karty na počítači (viz předchozí článek v blogu).
Při prvním spuštění se aplikace zeptá na vaše přihlašovací údaje k Eye-Fi, které jste zadali při konfiguraci karty. Tenkrát jsem uvažoval, k čemu registrace je, když nechci své fotky ukládat do jejich cloudu. 
S aplikací pro iPhone se ukázalo, k čemu je to dobré: Na server firmy Eye-Fi se totiž uložily informace o konfiguraci karty, hlavně ty pro Direct Mode - jméno Direct Mode Wi-Fi sítě a heslo. A po zadání přihlašovacích údajů do aplikace pro iPhone se aplikace k těmto údajům dostala a mohla začít s kartou komunikovat.
V praxi to znamená, že aplikace stáhla konfigurační profil a pustila jeho instalaci. Po schválení instalace se iPhone dokázal k Direct Mode wifi síti karty připojit.

Aplikace funguje podle očekávání. Pokud je fotoaparát zapnutý a má na kartě nové fotky, ještě nestáhnuté (pozná se podle toho, že na displeji fotoaparátu bliká malá zelená ikona paměťové karty - aspoň u Olympusu, u jiných značek to může vypadat jinak) a Eye-Fi karta i iPhone jsou připojené ke stejné Wi-Fi síti, stačí pustit aplikaci a fotky se zkopírují na iPhone a uloží do alba Fotoaparát (alias Camera).


Pokud se přenos nerozeběhne, pomůže

  • zkontrolovat, jsou-li obě zařízení na stejné WiFi síti (viz předchozí článek)
  • vypnout/zapnout fotoaparát, odstřelit/znovu spustit aplikaci
Co dalšího aplikace umí:
  • nastavit kartu tak, aby posílala nové fotky právě na iPhone, na kterém běží
  • nastavit, jestli se mají stahovat fotky nebo videa nebo obojí
  • nastavit, jestli se stažené soubory mají automaticky uploadovat do cloudu nebo na notebook

Závěrem - Eye-Fi karta dělá to, co jsem od ní očekával. Konfigurace není úplně jednoduchá, ale dá se o ní vlastně říci, že je intuitivní, protože tomu, kdo se příliš nevyzná ve Wi-Fi, nezbývá, než se na intuici spolehnout... :)

Žádné komentáře: