úterý 1. června 2010

iPhone jako návnada

Možná jste tenhle reklamní banner také někde zahlédli. Na první pohled jasná snaha nalákat člověka někam, kam by sám od sebe nevlezl ani náhodou. Co mě zaujalo (kromě toho, že se tak nápadné blahopřání v češtině objevilo v anglickém textu na zahraniční stránce) je nenápadné "237 Kč za týden" ve spodní části rámečku. Začal jsem se zajímat o co jde a klik na to.


Po kliknutí se objeví animovaná stránka, na které můžete zkusit své štěstí a odpovědět na několik opravdu velmi jednoduchých otázek, po jejichž zodpovězení vás stránka vyzve, abyste zadali číslo svého mobilního telefonu.

Proč? Aby bylo možné oznámit jednomu šťastlivci, že vyhrál iPhone? Kdepak. V téhle chvíli se vyplatí si přečíst co je napsané drobným písmem na spodním okraji stránky. Zadáním svého čísla se zavazujete platit za jisté poskytované služby a to částkou 237 korun týdně, která se bude strhávat z vašeho telefonního účtu. A to tak dlouho, dokud to nezrušíte.
Ať jsem se snažil jak jsem chtěl, nepřišel jsem na to, jaké služby je možné si tímto způsobem předplatit a používat.

Podle mě je tohle jasný podfuk - bohužel v mezích zákona. Provozovatel na stránce uvádí (sice drobným písmem, ale přesto) zcela jasně, že budete platit, kolik, jak a jak se z toho můžete vyvázat. Současně ale používá řadu triků k tomu, aby oběti nalákal a vmanipuloval je do situace, kdy číslo svého mobilu naťukají bez velkého přemýšlení a čtení drobností okolo. Nelíbí se mi to.

8 komentářů:

horyinfo řekl(a)...

To jsou ale šmejdi...

Kamakudy řekl(a)...

Tak má to trošku další vývoj. Reklama házící jako návnatu iPhone 4 už se dere do YouTube a všude možně, asi si tím podfukem už vydělali dost. Teď už ale uvádějí jakési obchodní podmínky zde: http://www.djugo.com/cz-cz/legal_cz.html a další údaje, ale stále se snaží, aby nikdo nepřišel na to, o co jde.

kamakudy řekl(a)...

V podmínkách mají moc hezký bod: Článek 6 - Poplatky
6.1 Nabídky nebo prohlášení uvedená v reklamách nebo na ("Webu") www.djugo.com, jsou nezávazná, pokud není výslovně písemně uvedeno jinak. :-)

mj2 řekl(a)...

Můžete mi prosím někdo říci (patřím totiž mezi ty trouby, kteří prostoduše zadali své telefonní číslo na jejich stránkách, aniž jsem pak dostal jakoukoli informaci, takže nevím na čem jsem a nerad bych platil za nic), jak bych svůj neuvážený krok mohl anulovat ? (Odhlásit se, zrušit to atd.) Ani opakovaným čtením jejich pravidel jsem to, žel, nenašel... Děkuji... mj2

Peterson řekl(a)...

To bude asi proto, že to nikde neuvádějí. Podle mého názoru jde o klasický podvod typu nikdo nic nevyhraje, my se napakujeme. Pokud je to navíc mezinárodního rázu jako toto, tak to smrdí o to víc. Ruce pryč!

Anonymní řekl(a)...

Teďko lákají taky na výhru AUDI a1.

AL

AL řekl(a)...

Přikládám dva články "obchodních podmínek" - pro pobavení.


Článek 6 - Poplatky
6.1 Nabídky nebo prohlášení uvedená v reklamách nebo na ("Webu") www.djugo.com, jsou nezávazná, pokud není výslovně písemně uvedeno jinak.

6.2 Za každou zprávu, přijatou nebo odeslanou, může vzniknout poplatek v závislosti na typu zprávy a / nebo na způsobu účtování. Na všechny odeslané a přijaté zprávy lze uplatnit standardní sazby stanovené operátorem na odesílání textových zpráv. Sazby a způsoby účtování za využívání služby v určité zemi lze nalézt v sekci F.A.Q. (Často kladené otázky). Koncový uživatel hradí všechny odeslané i přijaté zprávy. Sazby za používání této služby lze nalézt na této webové stránce v sekci ''Způsoby platby.”

6.3 Na těchto stránkách najde koncový uživatel ceny za účast na této službě. V případě pravidelného odběru operátor odečítá poplatky z účtu koncového uživatele, v případě předplaceného odběru se poplatky odečítají od kreditního zůstatku koncového uživatele. Koncový uživatel tímto výslovně uděluje svůj souhlas s poplatky a zavazuje se platit náklady vzniklé účastí na službě R&D Media v plné výši. Po vzájemné dohodě je dále možno sjednat placení poplatků alternativními způsoby (například pomocí kreditní karty).

Článek 7 – Změny cen
7.1 Společnost R&D Media je oprávněna po předchozím oznámení na webových stránkách kdykoli změnit kterékoli a všechny sazby za službu.

V.H. řekl(a)...

Bohužel jim na to asi občas někdo skočí :-(