středa 30. června 2010

iPhone a Bluetooth klávesnice

Zkusil jsem připojit Bluetooth klávesnici k iPhonu (je to jedna z novinek firmwaru iOS 4.0). A světe div se - jde to.

Po zapnutí Bluetooth se klávesnice objevila v seznamu zařízení v okolí. Spárování proběhlo tak, že iPhone mi napsal čtyřmístný PIN, který jsem měl vyťukat na klávesnici. A bylo to. Výsledně to vypadalo takto:


Největší problém jsem měl s tím, že klávesnice byla už spárovaná se stolním počítačem a iPhone ji na začátku neviděl. Bylo nutné ji dostat do stavu, kdy by byla ochotna se párovat... Musel jsem kvůli tomu najít a přečíst si její manuál. Přitom je to jednoduché, možnosti jsou dokonce dvě:
  1. zrušit spárování s klávesnicí v ovládacím panelu stolního počítače
  2. vzít klávesnici a iPhone a odejít od stolního počítače tak daleko, aby tam nedosáhl jeho bluetooth signál
V obou případech se pak klávesnice necítí vázána žádným vztahem k stolnímu počítači a ochotně se spojí s jiným zařízením, v tomto případě s telefonem.

A k čemu se dá klávesnice použít?

Dá se s ní psát ve všech programech, které používají systémovou dotykovou klávesnici (psaní e-mailů, sms, poznámek, dokumentů ve Quickoffice apod.). Šipky posunují kurzor dle očekávání, kombinacemi s Alt a Shift se dá skákat po slovech, označovat text apod. Zajímavé je, že iPhone reaguje i na některé funkční klávesy (na regulaci hlasitosti a jasu displeje) stejně jako stolní počítač:

Fungují také klávesy na přehrávání hudby.

Ale Prince of Persia se klávesnicí ovládat nedá :-(

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No to je paráda. Jak budu mít čtyřku, budu ji vozit s sebou a psát na iPhonu články z terénu :-). Co myš? Ta asi nic nedělá? Co by se dělop kdyby se ke klávesnici připojila drátová myš?

V.H. řekl(a)...

Drátová myš k bluetooth klávesnici připojit nejde, nemá USB porty. Uvítal bych spíš víc klávesových zkratek, třeba na formátování písma apod.

Anonymní řekl(a)...

Tak už to mám taky a chodí, použil jsem tvůj článek.

Hobbit řekl(a)...

Jak je to s podporou cestiny? Muzu psat s hacky a carkami?

V.H. řekl(a)...

Ano, diakritika bez problémů.

Anonymní řekl(a)...

FUNGOVALO BY TO I NA IPOD TOUCH 2GEN??, MAM TAM SYSTÉM 4.2.1