pátek 6. února 2009

Protokoly, které iPhone používá II

Prozkoumal jsem pár dalších aplikací pro iPhone z hlediska toho, jaké protokoly používají pro komunikaci na síti:
  • originální ICQ klient - pouze tcp port 80
  • Facebook klient - pouze tcp port 80
  • Fring - tcp port 80 plus tcp/udp na různé IP adresy a různé porty v případě telefonování přes Internet (SIP a Skype).
ICQ klient a Facebook se tedy vlezou do tarifů Surf&Mail nebo Surf+.
Fring bohužel ne a co je nepříjemnější - nedokáže komunikovat přes restriktivněji nastavené firewally a ani se mi nepodařilo přijít na nějakou rozumnou výjimku v nastavení firewallu.

Více k protokolům ve starším příspěvku zde.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Takže jestli to dobře chapu, kdyz si chci poridit ten Surf&Mail, tak kdyz pujdu na facebook nebo icq client tak se mi to nebude zapocitavat do toho FUPU, ale budu tam moci byt v ramci tohoto tarifu neomezene?, díky za odpoved

V.H. řekl(a)...

Ne, trochu jinak. Budou se započítávat do FUP, takže neomezeně ne. Ale než se vyčerpá FUP, tak nebudete za ně platit víc, než kolik stojí Sufr&Mail měsíčně.
Pokud by komunikovaly jiným protokolem, tak by se HNED účtovaly navíc k Surf&Mail poplatky za přenášená data. Příklad takové aplikace - IM+, komunikuje portem tcp 30000.

Unknown řekl(a)...

tyka se port 30000 pouze push notifikaci, nebo cele komunikace im+ se serverem? jde o to, ze pokud se port otevira pouze pro push, staci vypnout a im+ pak spadne do tarifniho zvyhodneni. pokud ale im+ pouziva port 30000 pro veskerou komunikaci, stava tim padem pres E ci GPRS "nepouzitelny", resp. zbytecne nakladny.

V.H. řekl(a)...

IM+ používá porty 80 a 30000. Bez portu 30000 neběží ani když jsou push notifikace vypnuté. Takže ho asi používá pro svůj běžný provoz. Bohužel.

Unknown řekl(a)...

mockrat diky za odpoved, tzn. ze z pozice zakaznika tmobile a uzivatele tarifniho zvyhodneni surfnmail+ s omezenim portu musim prejit k jine aplikaci nebo jinemu operatorovi :/ diky,

vb