čtvrtek 16. dubna 2009

Praha bezdrátová

V Praze můžete na překvapivě mnoha místech narazit na WiFi síť "PRAHA".

Jedná se o projekt "Bezdrátová Praha" (původně "Vybudování WiFi sítě pro elektronickou komunikaci občanů s orgány hlavního města Prahy").
Původním úmyslem bylo zřejmě umožnit základní (ne moc rychlý a trochu ořezaný) přístup k Internetu všem občanům Prahy. Projekt byl poměrně velkorysý - v současné době má síť 580 (!!) přípojných bodů a pokrývá opravdu velké území.
Bohužel - pokud by síť opravdu umožňovala přístup k Internetu, byla by přímou konkurencí firem, které připojení k Internetu poskytují komerčně. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže proto v podstatě přikázal omezit síť pouze na přístup k nekomerčním službám veřejné správy. Více se o tom můžete dočíst na stránkách projektu.

V praxi to vypadá tak, že když se do sítě připojíte, tak při pokusu o přístup na prakticky libovolnou www adresu se objeví pouze stránka "Bezdrátová Praha - Rozcestník".
Jedinou praktickou věcí na ní je formulář na hledání v jízdních řádech MHD, ale ani ten nefunguje.


Takže síť je to pěkná, ale bohužel prakticky k ničemu.

Ba ještě hůř: když jednou dovolíte iPhonu se do sítě PRAHA připojit, tak se do ní pak připojí pokaždé, když je v dosahu. A podle pravidla "pokud to jde, komunikuj přes WiFi a ne přes GSM" se iPhone snaží přes tuto wifi síť dostat k Internetu a nejde mu to. A nepoužije připojení přes GPRS/EDGE/3G, přestože by mohl.
Při pokusu o přístup www stránce to člověku rychle dojde, protože se ukáže ten Bezdrátový rozcestník. Ale jiné aplikace (Mail, Maps...) jen tiše nefungují :-(

Řešením je přikázat iPhonu, aby na tuhle WiFi síť zapoměl: Menu Settings / Wi-Fi Networks, vybrat síť a tapnout na Forget this Network:


A je to.

Žádné komentáře: