úterý 28. dubna 2009

Dual-Link DVI adaptér pro MacBook

Apple ve své nové generace notebooků použil nové rozhraní pro připojení externího displeje - Mini DisplayPort.
Z hlediska výrobce jde o univerzální rozhraní s malým konektorem, což může být výhodou pro použití v notebooku. Z pohledu uživatele jde ale o netypický konektor, kvůli kterému si musí dokoupit k notebooku redukce, aby mohl připojit externí monitor nebo projektor.
Apple momentálně podává tři redukce:
Redukce pro VGA a DVI vypadají podobně - je to asi 10cm dlouhý ocásek. Cena kolem tisíce korun.
Mnohého asi napadne - koupím si redukci na DVI a na ni nasadím redukci DVIxVGA, která stojí pár šupů... Realita: redukci na DVI konektor nenasadíte, nejde to. Chybí tam díry právě pro ty čtyři piny, po kterých vede analogový VGA signál.

Pro připojení monitoru s rozlišením 2560 x 1600 bodů je nutná redukce na Dual-Link DVI.
Velkým plusem nových notebooků je, že jejich grafická karta takové rozlišení vůbec zvládá. Protože dosud bylo takový monitor možné připojit pouze ke stroji Mac Pro, ani stolní iMac to nezvládal.
Mínusem je, že ta redukce stojí vpravdě nekřesťanské peníze.
Na rozdíl od dvou jednodušších redukcí ji tvoří asi 130cm dlouhý tlustý kabel, který má na jednom konci MiniDisplay a USB konektory, na druhém konci pak relativně velkou krabičku s DVI portem a s USB portem.
Přemýšlel jsem, k čemu tam to USB je a už to vím - k napájení nějaké elektroniky v konektoru. Bez zastrčení USB portu do notebooku redukce prostě nefunguje, počítač externí monitor nevidí. Bohužel se tím obsadí jeden USB port na notebooku. Naštěstí z hlediska USB jde jen o prodlužovací kabel, takže do konekoru vedle DVI portu je možné zapojit libovolné USB zařízení. A monitory s velkým rozlišením bývají vybavené vlastním USB hubem, pro který to jde šikovně použít.
Jak zapojená redukce vypadá je vidět na fotce nahoře.

Redukce funguje tak, jak uživatel Macintoshe očekává - prostě funguje.

Kdo by ale doufal, že bude mít vyvedený i analogový signál a přes redukci na VGA půjde použít např. pro připojení projektoru, bude opět zklamán. Nejde to.

Žádné komentáře: