středa 7. července 2010

Využití dvou SIP účtů u telefonu Well 3195IF


Well 3195IF je šikovný stolní VoIP telefon. Mimo jiné umí dva SIP účty, tj. může mít dvě telefonní čísla současně.

K čemu je dobré mít dva SIP účty u dvou různých operátorů? Tak třeba proto, že jeden má levnější místní volání, zatímco druhý má levnější mezinárodní hovory.

Jak to funguje:

U příchozích hovorů podle očekávání - dá se dovolat na jedno i na druhé číslo.
U odchozích hovorů jsem čekal něco jako možnost vybrat si, přes který SIP účet chci volat - např. stisknutím nějakého tlačítka před naťukáním čísla. Ale není tomu tak. Telefon vždy použije první účet. Má-li se chovat jinak, je nutné nakonfigurovat DialPlan.

DialPlan je tabulka v konfiguraci telefonu, dostupná přes www konfigurační rozhraní, menu VOIP / DialPlan.
Každé číslo zadané na klávesnici (nebo nakonfigurované na funkčním tlačítku) telefon napřed porovná s touto tabulkou. A pokud odpovídá některému řádku, použije definované pravidlo. Je možné mapovat konkrétní čísla nebo vytvářet předvolby.

Já jsem si přes DialPlan nakonfiguroval dvě předvolby - 01 pro volání přes první SIP účet a 02 pro volání přes druhý. Když vytočím číslo co nezačíná ani jednou předvolbou, volá se přes první účet. Má tabulka DialPlan pak vypadá takto:



Význam sloupečků:
  • Telefonní číslo: číslo které se mapuje. "T" je speciální znak a znamená "cokoliv". Takže "01T" znamená "jakékoliv číslo, co začíná "01".
  • Cíl: IP adresa, se kterou se má telefon přes SIP spojit. Z telefonu se dá zavolat přímo na jiný telefon, stačí znát jeho IP adresu a není nutné mít SIP účet u telefonního operátora. Většina lidí tuto volbu asi nepoužije. Ale je možné zadat dvě speciální IP adresy: 0.0.0.0 znamená "volej přes SIP účet číslo 1", 255.255.255.255 znamená "volej přes SIP účet číslo 2".
  • Port: nevyplňovat, dosadí se defaultní 5060
  • Alias: definuje-li se předvolba, tak napsat "del". Definuje-li se volání přímo na IP adresu, nechat prázdné
  • Vymazat délku: napsat kolik čísel je předvolba (telefon je pak nevytáčí). V případě předvolby "01" napsat 2. Pozor - když neuvedete jako alias "del", tak telefon tohle pole tiše ignoruje a snaží se vytočit číslo včetně 01 na začátku a nedovoláte se nikam (v lepším případě).
Příklad: Naťukám "02800123456" a telefon podle pravidla na druhém řádku odebere první dvě číslice (02) a vytočí zbylé číslo (800123456) přes druhý SIP účet.
A je to.

Žádné komentáře: