sobota 28. března 2015

Scan z Mac OS X přímo do Evernote

Nejjednodušší způsob. jak ofotit dokument a uložit ho do Evernote, je vyfotit ho chytrým telefonem s chytrou "scanovací" aplikací, která dokument vyfotí, automaticky najde a ořízne okraje, vyrovná, převede do PFD nebo JPG a rovnou nahraje kam je třeba.  Mou nejoblíbenější aplikací pro scanování dokumentů na telefonu je Scanbot, který jednoduchost obsluhy dotáhl k dokonalosti a má slušné OCR, takže produkuje indexovatelné PDF dokumenty.  Co se týče jednoduchosti uživatelského rozhraní mu šlape na paty Scannable - aplikace přímo od Evernote, která ovšem OCR sama nedělá (proč také, když si to může uživatel Evernote zaplatit jako prémiovou službu).

Ale když záleží na kvalitě nebo je předloha hodně zmačkaná, je nutné použít klasický scanner. Součástí Mac OS X je scanovací utilitka "Přenos obrázků". Vypadá stroze a neohrabaně, ale má pěknou vlastnost - možnost uploadu scanovaných obrázků přímo do určité aplikace. Dá se to využít pro zjednodušení scanování dokumentů do Evernote:
  • Spustit systémovou aplikaci "Přenos obrázků"
  • V kolonce "Skenovat do" nastavit "Evernote.app"
  • Skenovat

Šikovné, že?
Hledal jsem v Mac AppStore chytřejší alternativu "Přenosu obrázků" - ekvivalent scanovacích utilit pro telefon, který by ale uměl pracovat se stolním scannerem, ale nic moc.
Zajímavě vypadá aplikace ScanDrop pro Mac OS X - chytřejší náhrada systémové aplikace Přenos obrázků, která umí jednoduše pracovat se stolním scannerem a dokumenty přímo uploadovat do Evernote, Dropboxu a Google Docs - ale za 25EUR nestojí.

Žádné komentáře: